16 geeky obchodov v Barcelone, ktoré určite musíte navštíviť

Keď sme boli minule v Barcelone, pobehali sme rôzne obchodíky a podniky, ktoré sú určené fanúšikom komiksov, filmov, seriálov, hier a kníh. Prevažne išlo o komiksové obchody, ale našli sme aj pár unikátnych miest, ktoré určite musíte vidieť, pokiaľ sa v tomto úžasnom meste ocitnete.

Ak sa však vydáte na Tour de Triángulo Friqui, varujeme vás. Španieli sú veľkí vyznávači siesty, preto sa vám môže stať, že medzi 12:00 a 16:00 budú obchody zatvorené, hlavne tie menšie. We learned the hard way... Nejak sme to ale zvládli 🙂

spanish genius

Všimli sme si tiež jednu zásadnú vec, a to že skoro všetky komiksy, knihy, kartové a stolové hry boli preložené do španielčiny a keď sa dalo, aj do katalánčiny. I keď mnoho vecí nájdeme aj u nás len po slovensky, tu bol naozaj problém nájsť čokoľvek v angličtine. Dokonca aj postavičky mali popisy a názvy v španielčine. Podobne to bolo aj s predavačmi, ktorí často nevedeli (alebo predstierali, že nevedia) takmer vôbec po anglicky. Vždy sme sa ale nejak rukami/nohami dohodli a opýtali sa, či môžeme v priestoroch fotiť. Vo väčšine prípadov boli veľmi priateľskí.

friendly ghost

Kde sme to teda boli?

Prvé kroky každého popkultúrychtivého turistu v Barcelone by mali viesť ku Víťaznému oblúku do miest, ktoré právom nazývajú Geeky trojuholník (Triángulo Friqui). V tejto oblasti sa nachádza väčšina fandomových obchodíkov a pokiaľ nezháňate niečo veľmi špecifické, kúpite v nich všetko, po čom len vaša geeky dušička zatúži. A nájdete tu aj veci, ktoré inde nezoženiete.

Kaburi (predajňa)

FacebookPasseig de Sant Joan 5, 08010 Barcelona

Ak pôjdete po rade pekne od začiatku, najskôr natrafíte na Kaburi. Kaburi má na jednej ulici 2 rôzne predajne, ktoré sa dosť zásadne líšia. Začneme teda tou menšou a prvou, ktorú sme navštívili. Išlo o útulnú malú predajňu, kde vo výklade svietil veľký nápis „Games Workshop“, ale pri vchode pobehovalo malé dieťa, ohmatávalo detské hračky a v druhej ruke držalo hamburger, ktorý mu pri vchode spadol na zem. Obchod totiž pri vchode drží prevažne postavičky a knižky zamerané pre deti a až v druhej časti sa nachádzajú rôzne geekovske predmety. Oslovila nás napríklad špeciálna Nerf zbraň v štýle Gears of War/Warhammer 40,000 alebo osamotená steampunková čapica.

Kaburi (predajňa s herňou)

FacebookPasseig de Sant Joan 11, 08010 Barcelona

Druhá predajňa Kaburi sa nachádza hneď vedľa Norma Comics. Je unikátna v tom, že má dva rôzne vchody. Ľavý vchod vedie do predajne s kartami, modelárskymi hrami (väčšinou Games Workshop a Fantasy Flight Games), postavičkami a knihami. Pravý vchod vedie do herne/baru, kde si môžete zakúpiť nápoj alebo snack popri tom, ako hráte svoju obľúbenú kartovú alebo stolovú hru. Nám sa páčil poster s drakom a Barcelonou, tak sme si ho kúpili aj domov.

Ninja Manga

FacebookPasseig de Sant Joan 5, 08010 Barcelona

Tento obchod bol tak preplnený postavičkami, príveskami, taškami a ďalšími postavičkami, že sa v ňom ledva dalo hýbať. I keď predajňa naznačovala, že pôjde prevažne o „manga“ predmety, našli sme tu aj iné postavičky a suveníry, napríklad plyšového PSYa. Samotných manga kníh tam ale bolo veľmi málo.

Norma Comics

FacebookPasseig de Sant Joan 7, 08010 Barcelona

Tak toto bol jednoznačne najväčší komiksový obchod, ktorý sme navštívili. Tento dvojposchodový moloch mal nielen komiksy, ale aj všetky možné postavičky, kostýmy a iné predmety spojené s popkultúrou. Herné postavičky a Minecraft predmety síce hodili do sekcie Manga, ale výber bol impozantný. Bodaj by nebol, keď Norma je taká veľká, že má aj vlastné vydavateľstvo Norma Editorial, ktoré sídli nad predajňou. Okrem nafukovacieho Daleka v životnej veľkosti na diaľkové ovládanie sme tu videli aj desiatky rôznych prútikov z Harryho Pottera a dokonca aj elfský štít vo velkosti 1:1 z Pána Prsteňov. Jediné, čo sme nevedeli nájsť, boli Funko postavičky Guardians of the Galaxy. Nemôžeme ale mať všetko, že?

inGenio

Facebook | Passeig de Sant Joan 16, 08010 Barcelona

Návštevníci si môžu uprostred tejto predajne kedykoľvek zahrať stolné alebo kartové hry, keďže obchod sa skladá prevažne z kartovej herne. Na ľavej strane a pri vchode sú vystavené rôzne stolové hry na predaj a vpravo zase leží predajný pult, v ktorom sú prevažne Magic karty (balenia alebo individuálne karty). Vyzeralo to tak, že predajňa je silno zameraná na hru Magic, i keď predávala aj iné hry.

Goblin Trader

FacebookC/Girona 25 Barcelona 08010

Do Goblin Tradera sme iba nakukli, lebo najprv mali siestu a potom zase inventúru. Ide ale o plnohodnotný modelársko/herný/Games Workshop obchod s trefným menom. Podobne ako Generación X, ide o celošpanielsku sieť predajní GTS. Potešilo ma, že sme cez sklo počas inventúry videli ako otcovi pomáha jeho syn. Dúfajme, že budúci hráč 🙂

Generación X

Facebook | Plaza Tetuán 10, 08010 Barcelona

Tento komiksovo-kartový obchodník zapôsobil asi najkomornejšie zo všetkých, napriek tomu, že ide o celošpanielsku sieť predajní. Hneď si nás získal milý predavač. Našli sme tu samé komiksy v angličtine, ale počas našej návštevy vbehol do predajne natešený zákazník, kúpil si nový album na kartičky (asi Magic) a išiel do herne v zadnej časti obchodu, aby si ho rozbalil a umiestnil doňho svoje kartičky. Pravý geek sa nezaprie! 🙂

Freaks Comics

Facebook | Ali Bei 10, 08010 Barcelona

Freaks Comics bol jeden z troch obchodníkov s názvom Freaks, nachádzajúcich sa hneď vedľa seba. Tie druhé dve (Freaks Books a Freaks Movies) sme nenavštívili, lebo mali siestu príliš dlho. V tomto komiksovom sme ale našli prevažne unikátnejšie kúsky alebo niche komiksy. Klasické Marvelovky a DC komiksy mali v zadnej časti, aby sa nepovedalo. Väčšina titulov bola po španielsky, ale našli sa aj nejaké anglické tituly. Bohužiaľ, nebolo nám dovolené vyfotiť si interiér (a ani majiteľ nebol zrovna dvakrát prívetivý), takže si prípadne pozrite stránku. Alebo tam vôbec nechoďte. Majiteľ vám pravdepodobne zážitok nespríjemní.

Freaks

Firefly Drinks a Games

Facebook | c/Bailén 43, 08010 Barcelona

Ak už máte chodenia po obchodoch plné zuby, choďte si oddýchnuť do Firefly. Tiež sa nachádza v Geeky trojuholníku a ak ste o tom náhodou niekedy pochybovali, potvrdí vám to jeho mapa hneď pri vstupe. Vpravo sa rozťahuje bar s pípami a obrovskou mozaikovou stenou, na ktorej sa nachádzaju ilustrácie z obalov stolových hier. Okrem nápojového či jedálneho lístka tu nájdete aj lístok hier, ktoré si môžete zahrať popri popíjaní. Priestory sú vyzdobené rôznymi tematickými obrázkami z populárnych scifi a fantasy filmov. Trochu nám ale vadilo, že tam nebol žiaden centrálny motív, a tým pádom to pôsobilo trochu chaoticky. (Áno, aj my sme čakali, že bar s názvom FIREFLY bude mať centrálny motív!)

Madam Chocolat

Facebook | Passeig de Sant Joan 7, 08010 Barcelona

Dúfam, že ste si vo Firefly oddýchli, lebo sem treba ísť plný síl. Podobne ako Aliens 4 Sale, aj tento steampunk/gothic/punk/lolita/japanese obchod s oblečením bol pre nás veľmi príjemným prekvapením. Trochu nám to pripomínalo ponuku New Feron Steampunku na Slavcone. Krikľavo farebné japonské nástenné hodiny vedľa lovecraftovského čiernobieleho obrázku pôsobili prekvapivo prirodzene. Milá predavačka nám veľmi spríjemnila návštevu v tomto čarovnom svete.

Aliens 4 sale

Facebook | Passeig de Sant Joan 5, 08010 Barcelona

Aj sem treba prísť oddýchnutý. Napriek tomu, že obchodík je maličký, dokážete tu stráviť aj hodinu. Založila ho umelkyňa Ariadna Canela v spolupráci s Borisom Masramonom a predávajú v ňom mimozemšťanov. Teda nie živých, ale jednoznačne veľmi roztomilé alebo hrôzostrašné busty alebo celé telá vytvorené z rôznorodých materiálov. Údajne to všetko začalo ako hobby, ale rozrástlo do tohto podniku, ktorý sa rozhodli otvoriť v Barcelone. Ak máte záujem o takéhoto mimozemšťana, vyjde vás to 80+ eur za malé kusy a viac ako 250 eur za tie väčšie a krajšie kusy. Vždy lepšie ako si vyvesiť trofej živého zvieraťa. Musím povedať, že toto miesto bolo pre mňa obrovským prekvapením pre jeho unikátnosť a jedinečnosť.

Continuarà Comics

Facebook | Via Laietana, 29, Gòtic, 08003

Teraz opúšťame Triángulo Friqui a vydávame sa do mesta. Tento komiksový obchod nás zaujal hlavne staršími komiksami/ špeciálnymi edíciami staršej komiksovej tvorby. Spodnú časť obchodu venovali mange a postavičkám. Zahliadli sme tam aj unikátne a vzácnejšie kúsky, napríklad pôvodné Star Wars postavičky v originálnom obale a certifikátom originality za 800+ eur. Do oka mi padli aj staršie Star Trek TOS postavičky v štýle Kena/Barbie s textilným oblečením. Obchodník bol veľmi stiesnený a bolo tam množstvo ľudí, preto sme v ňom nefotili. Na oficiálnej stránke ale nájdete kopu fotiek z interiéru.

Studio Comics

Facebook | Florida Blanca 130, 08011 Barcelona

Maličký komiksový obchodík neďaleko univerzity, v ktorom sme našli storyboardy komiksov na predaj. Farebný vchod žiaril už z diaľky medzi tmavými a nevýraznymi obchodmi, butikmi a potravinami. Vzhľadom na to, že obchodík je blízko univerzity, určite tu raz za čas zablúdi nejaký študent a nájde si tu niečo spríjemnenie voľného času 🙂

Antifaz Comic

Facebook | Carrer Gran de Gràcia 239, 08012 Barcelona

Antifaz Comic sme navštívili až posledný deň našej návštevy v Barcelone, ale o to viac sme sa dozvedeli. Privítal nás milý predavač a povedal nám čo-to o histórii tejto predajne, ktorá vznikla už v roku 1982. Dozvedeli sme sa, že v Španielsku prekvitá trh s Dragon Ball Z, ktorý kedysi fičal v miestnej televízii a dnes ho mladí rodičia opäť púšťajú svojim ratolestiam. Väčšina komiksov v Španielsku je prekladaná do španielčiny, ale Dragon Ball Z a Naruto sú jedni z mála, ktorí majú dokonca aj katalánsku edíciu. Tých majú hneď pri vchode. Taktiež nás prekvapilo, že vo Španielsku strašne fičí Tin Tin 🙂 V predajni nás asi najviac potešila príjemná atmosféra, keďže sa nachádza v úplne inej časti Barcelony ako väčšina ostatných predajní a zákazníkov si tu vážia citeľne viac.

Ak by ste mali záujem, kúpili sme tu malý zošit Guardians of the Galaxy 16, takže ak máte chuť prečítať si komiks v španielčine, napíšte nám.

2 nečakané bonusy

1. The 2 Pugs

Tričká s roztomilou ovečkou a iné predmety značky kukuxumusu nájdete na viacerých miestach v Barcelone, ale predajňa The 2 Pugs má špeciálnu atmosféru. Majiteľ ju pomenoval podľa svojich dvoch mopslíkov, ktorým v pulte vyrobil aj samostatný prechod. Nájdete tu aj iné dizajnérske tričká, ale dominantné sú hlavne tričká kukuxumusu, ktoré nesú rôzne vtipné alebo popkultúrne motívy. Keďže sme jedno tričko kupovali ako darček, predavač nám ho sám od seba bezplatne zabalil do darčekového papiera. Odišli sme s úsmevom na tvári 🙂 Len pozor na to, že obchod sa otvára dosť často až po 17:00 a niekedy vôbec nedodrží otváracie hodiny.

2. Papallona Circus Arts Shop

Facebook | Avinguda Francesc Cambó 30-36, 08003 Barcelona

Na Papallona Circus Art Shop sme natrafili úplne náhodou a mali sme šťastie, hneď sme stretli aj majiteľa. Ten nám porozprával o tom, ako založil túto predajňu pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o cirkusové kúsky alebo aktivity. Našli sme tam napríklad topánky pre klaunov, poiky alebo predmety na žonglovanie. Majiteľ taktiež vydáva celošpanielsky magazín Zirkolika, ktoré je zameraný na cirkusové umenie. Ak máte záujem o cirkus, určite sa zastavte v tomto maličkom obchodíku neďaleko farebného trhu Sv. Kataríny.

Tieto všetky obchody obehete za jeden-dva dni, ale nachodíte sa. Pokiaľ si po tom všetkom budete chcieť sadnúť, najesť sa a oddýchnuť si, skočte do Hard Rock Café. Ak ste v žiadnom doteraz neboli, bude to pre vás nezabudnuteľný zážitok.

Tak čo, už kupujete last-minute letenky a balíte kufre? 😉