COSPLAY 101: Ako si jednoducho upraviť parochne, fúzy, brady a bokombrady [PART II]

Parochniam – základom ich upravovania, ale i pokročilejšej úprave sme sa venovali v tomto článku už minulý rok. V tom dnešnom si povieme, ako vyrobiť kučeravé parochne a to, ako si parochňu alebo porast tváre vyrobiť.

Vlny a kučery

Okrem obyčajného kulmovania vlasov sa veľké vlny a hlavne drobné kučery dajú v prípade kanekalonových parochní dosiahnuť varením. Pozapletané vlasy parochne namočíte do vriacej vody, následne do studenej a necháte vysušiť. Rôzne spôsoby zapletania vlasov a ich výsledný výzor si môžete porovnať tu:

 

Efekt vyrastania vlasov

Pokiaľ cosplayujete charakter so začesanými vlasmi (napríklad Legolas) alebo s výraznou ofinou, natrafíte na problém, že vidno, ako vám vlasy vyrastajú z parochne. Existujú však 2 spôsoby, ako dosiahnuť, aby parochňa vyzerala prirodzene, ako keby vám vlasy vyrastali z korienkov.

 

Obrázek3

Nadlepenie vlasov

Na čelo parochne nalepíte kúsok látky alebo dekoračnej peny a vlasy pomocou tekutého transparentného lepidla prilepíte k zvyšku:

 

tumblr_mj61ta0cj21qenup8o2_500

Pútkovanie vlasov

Na čelo parochne našijete sieťku, na ktorú vlasy pripútkujete (viď nižšie).

Ak nechcete, aby sa vám čelo takejto parochne neposúvalo a nemôžete použiť sponky-vlásenky, môžete ju prilepiť vrstvou lepidla na kožu Mastix (pre ľahšie odlepovanie sa dá použiť odstraňovač Mastixu), alebo sa dajú kúpiť aj lepiace pásiky pod čelo parochne.

 

Šitie a pútkovanie parochní

V prípade výroby zložitých parochní treba niekedy prepracovať parochňu od základov. Poznáme 2 základné typy parochní – šité a pútkované.

 

Obrázek4

Šité parochne

Cosplayeri najčastejšie používajú cenovo najdostupnejšie ušité parochne. Pri tomto type sú vlasy zošité do „pásikov“, ktoré sa následne prišívajú na sieťku. Ak chce cosplayer hustejšiu parochňu, zvykne si kúpiť 2 rovnaké parochne, z jednej odpárať jednotlivé pásy, a tie našiť medzi pásy druhej parochne. Pásy sa dajú v niektorých prípadoch kúpiť aj samostatne. Pokiaľ predajca neponúka samostatné pásy vlasov, je lepšie kúpiť si 2 rovnaké parochne, aby ste mali istotu, že vlasy, ktoré chcete nadšiť, budú mať rovnaký odtieň.

Ak ste strihali dlhú parochňu, zvyšky z nej môžete použiť na výrobu takýchto pásikov, z ktorých si môžete vyrobiť príčesky alebo ich použiť pri úprave inej cosplay parochne.

 

Obrázek1

Pútkované parochne

Náročnejšie, precíznejšie a drahšie parochne sú pútkované parochne. Vlasy sú vlások po vlásku „priuzlíkované“ ku sieťke. Tieto parochne vyzerajú veľmi realisticky a ich výroba trvá oveľa dlhšie. Ako som už spomínala vyššie, túto techniku možno použiť aj na časť parochne, a tak ušetriť čas i peniaze.

 

6th_fili_wig__beard__and_mustache_by_rhatake-d86c4ks

Fúzy, brady, bokombrady…

Všetky vyrobíte pomocou pútkovania. Týmto spôsobom môžete recyklovať zvyšky ostrihaných parochní a zároveň si vyrobiť „chlpy na mieru“. Ak idete lepiť na tvár fúzy, použite Mastix na lepenie fúzov, ktorý sa odlepuje ľahšie (ten priesvitný, čo vyzerá ako lak na nechty, nie ten žltý, žltý je pre pevnejšie spoje, napríklad na lepenie uší.)

 

To je na dnes všetko, vidíme sa v ďalšom článku. V komentároch môžete zanechať návrhy na témy, o ktorých by ste sa v rubrike radi dočítali. 😉