EduLinks #12: Aj videohry vás môžu niečo naučiť

Keď vám bude nabudúce niekto vyčítať, že počítačové hry nemajú zmysel a sú iba mrhaním času, budete sa potrebovať vyzbrojiť argumentmi. Pomôžu vám s tým aj tieto štyri YT kanály. Ich tvorcovia sa v hrách radi rýpu o niečo viac než napríklad rozhnevaní rodičia, ktorí by všetky ťie viďeohry najradšej zakázaľi, ľebo sa v ňich veľa strieľa.

1. Extra Credits

Extra credits je kanál pre tých, ktorých zaujíma, akým spôsobom hry fungujú. Herný developer James Portnow vám vysvetlí všetky možné herné princípy. V tomto dieli napríklad odpovedá na obľúbenú otázku z listárne: „Prečo sú v dnešnej dobe hry také ľahké?“

2. PBS Game Show

Ak ste už čítali nejaký ten diel EduLinks, možno ste si všimli, že sa často odvolávam na PBS Idea Channel. Posledného pol roka už má ale aj sesterský kanál, ktorý rozoberá práve počítačové hry. Napríklad sa snaží zistiť, prečo sú Let’s play videá také obľúbené.

3. Game Theory

V Game Theory rozoberajú konkrétne príklady z hier a často dospejú až k desivo konšpiračne znejúcim záverom: Mario je psychopat a komunista, Final Fantasy je proti náboženstvu a Sonic je diabol. Znie to desivo, ale rozhodne to nie je nuda. Zamýšľali ste sa napríklad nad tým, na čo sú vlastne v Portali dobré Companion Cubes..?

4. DYK Gaming

Každý správny gamer potrebuje byť informačne podkutý. Ako predsa plánujete zapôsobiť v spoločnosti, keď ani len neviete, v ktorom roku vyšla PS1? Pozrite si zopár dielov DYK gaming a už aj vy budete mať svoj party trick. Vedeli ste napríklad, ako vzniklo GTA?