EduLinks #3: Školy budúcnosti

Škola je nanič. Je nezáživná, nevyvážená a ešte k tomu aj drahá. Čo s tým?

1) MinecraftEdu

Každý z nás má toho malého bratranca, ktorý v Minecrafte buduje elaborátne stavby a vyvoláva v nás presvedčenie, že nemáme absolútne žiadnu kreativitu. Minecraft však už nie je iba virtuálne LEGO, v ktorom môžete bez problémov vyrobiť kockatú repliku Taj Mahalu, ale mení sa na plnohodnotný učebný nástroj. Introducing MinecraftEdu, v ktorom môžete svojim žiakom vysvetliť všetko od geografie po fyziku. Vo Švédsku ho už dokonca zaviedli aj ako povinný predmet. Rozbehá ho aj váš Raspberry Pi, takže ak sa chcete o svoje staviteľské schopnosti podeliť so študentmi v triede a vaša škola má nedostatok počítačov, nemala by to byť až taká veľká investícia. Ak si to stále neviete predstaviť, pozrite si ukážku.

2) Teach With Portals

O dosť skromnejšie (predsa len, Portal sandboxovitosťou veľmi neoplýva) využitie má projekt Teach With Portals, kde sa môžu decká naučiť niečo o fyzike, dizajne hier a… no… hlavne o fyzike. Steam For Schools ale vôbec neznie zle.

3) Khan Academy

Ak ste o Khan Academy ešte nepočuli, je najvyšší čas sa na ňu pozrieť. Tisíce náučných videí z rozličných oblastí sú dostupné zadarmo pre každého, kto má potrebu dozvedieť sa niečo nové. Ak máte pocit, že ste v škole prešvihli štatistiku a radi by ste sa na ňu pozreli znova, nemusíte sa už trápne priznávať svojim známym. Za niektorými videami nasledujú cvičenia, ktoré dozrú na to, aby ste sa niečo naozaj naučili. A zakladateľ stránky Salman Khan vám v nasledujúcom videu povie, ako by sa takéto niečo dalo využiť na zmenu vyučovacieho systému.

4) Open University

Každý, kto nerád vstáva do školy by určite ocenil možnosť študovať bez toho, že by vôbec musel vyliezť z domu. Úžasné je na tom hlavne to, že už od konca šesťdesiatych rokov sa to dá. Britská Open University, podľa čísel najväčšia univerzita na svete (má takmer štvrť milióna študentov), fungovala najprv cez televízne prednášky a neskôr sa presunula na internet. A keď ju skončíte, získate reálny diplom a reálny titul (Niečo, čo by si mnohí z nás priali. Odpusť, slovenské školstvo.). Ak na to ale nemáte peniaze, poskytuje aj free vzdelávacie videá. Možno vám dokonca dajú viac ako tá pondelková prednáška, ktorej účel ste 2 týždne pred skúškou ešte stále nepochopili.

5) Coursera

Stovky internetových kurzov s univerzitnými profesormi. Odohrávajú sa v reálnom čase, trvajú niekoľko týždňov s presným dátumom začiatku a konca, takže nechýba interakcia s lektormi, inými študentmi a feedback. A hlavne – študujete naozaj len to, čo vás zaujíma, a nikto vás do toho nenúti. Zapísať sa môžete napríklad na tento kurz o gamifikácii alebo tento o učení sa pomocou videohier. Alebo o kvantovej fyzike. Alebo komiksoch. Alebo novej severskej diéte. You get the point.

6) Digital Aristotle

CGPGrey má úžasný nápad ako vyriešiť problém toho, ako ušiť školu každému na mieru. Jeho riešenie je lacné a účinné – Digitálny Aristoteles, súkromný virtuálny učiteľ pre každého, ktorý sa prispôsobuje vašej úrovni, priamo vo vašom tablete alebo smartfóne. Učiteľskej profesii to veľmi neprospeje, ale priemernému IQ ideálne áno. Teda ak ešte niekto vymyslí spôsob, akým deti motivovať k tomu, aby sa na svojho Aristotela pravidelne obracali.

7) Changing Education Paradigms

A prečo by sme vlastne mali zmeniť školstvo? Sir Ken Robinson vám to v tejto RSA animácii pekne polopatisticky vysvetlí.

Či už je budúcnosť vzdelávania v hrách, na internetoch alebo priamo vo vašej iHračičke, bude rozhodne zaujímavé sa pozerať, čo z toho vylezie.