EduLinks #4: Múdre spoločenské hry

Spoločenské hry. Sú ósm. A niektoré z nich aj poučné. Hľa.

1) XY: Otázky a odpovede

Slovensko Prekvapivo rozsiahla séria trivia hier fungujúca na jednoduchom princípe:
1. Otázka
2. Odpoveď
3a. Správne? Máte bod.
3b. Zle? Try again

 

Nepríjemnosti spôsobuje pravidlo hry, ktoré vyžaduje správnu odpoveď na jednu otázku z každého tematického okruhu (áno, táto hra má aj také hi-tech vymoženosti ako tematické okruhy). Milovníkom športu sa potom môže stať, že sa zacyklia pri kroku 3b a budú sa niekoľko hodín pokúšať zistiť, koľko medailí v disciplíne X vyhral Y v roku Z. Ak neobľubujete pocit dlhodobej frustrácie, radšej siahnite po niečom inom. Ak ale chcete rýchlo nabrať aspoň nejaký všeobecný rozhľad, nie je nič lepšie.
Verzie: Slovensko, Česko, Európa, USA, Svet, Slovensko Junior, Slovensko Cestovná, Český film, Slovenský a český film, Svetový film

 

2) Timeline

Timeline1Vždy som mal problém s rokmi. Zo stredoškolského dejepisu si pamätám dva (objavenie Ameriky a…em…). V Timeline ale nie je až také podstatné vedieť, kedy presne sa udalosti odohrali, ale predovšetkým vedieť porovnávať. V hre zoraďujete kartičky s udalosťami (na jednej zo strán sú roky, kedy sa odohrali) a dúfate, že triafate správne. V ideálnom prípade si nebudete myslieť, že internet vznikol niekde medzi Trójskou vojnou a dobytím Bastily. Pri prvých hraniach teda ide skôr o dedukciu než memorovanie. Neskôr sa na vás možno niečo aj nalepí. Ak nemáte chuť investovať do hmotnej verzie, za pár (3) babiek ($) sa dá zohnať aj digitálna pre iPad.

Verzie:  Udalosti, Vynálezy, Objavy, Pestrá história

 

3) Kde leží …

Kocurkovo2Geografická hra veľmi podobná Timeline. Tu máte ale namiesto lineárnej časovej osi dve – západo-východnú a severo-južnú. V základnej verzii „Kde leží Kocúrkovo?“ máte 200 kartičiek s názvami slovenských miest, dedín, hradov, jaskýň, vodných nádrží a kopcov a určujete, kde sa nachádzajú. Na začiatok sa vytiahne jedna náhodná karta a ďalšie ukladáte  vzhľadom na ňu buď na západo-východnej alebo severo-južnej osi (podľa vlastného uváženia). Hrá sa o žetóny, ktoré môžete kradnúť súperom napríklad tým, že po ich umiestnení im oznámite, že ich ťah bol zlý a Košice rozhodne nie sú na západ od Bratislavy. Znie to ako strašná nuda, ale hra je prekvapivo zábavná.

Kocurkovo1Verzie: Kde leží…  Kocúrkovo (Slovensko), Uppsala (Európa), Honolulu (svet), Kotěhůlky (Česko), Řáholec (české hory, rieky, jazerá a iné prírodné útvary), Kulíkov (české hrady, zámky, kláštory)

 

 

 

 

 

4) Ubongo

UbongoUbongo má tiež veľmi jednoduché pravidlá. Hráči dostanú hracie plány zložené zo štvorčekov a útvary, ktoré do nich majú naukladať tak, aby bol každý štvorček zakrytý. Kto skončí prvý, zakričí „Ubongo!“ a teší sa zo svojho úspechu. Ak si myslíte, že štvorčeky sú pre padavky, vyskúšajte trojuholníky, šesťuholníky alebo ďalšiu dimenziu.

Verzie: Základ, Rozšírenie pre viac hráčov, Cestovná verzia, Junior, Kartová verzia, Duel, Trigo (trojuholníky), 3D (kocky), Extrem (šesťuholníky), Extrem – cestovná verzia

 

5) Scrabble

scrabbleČestné miesto medzi edukatívnymi spoločenskými hrami si jednoznačne zaslúži Scrabble. Už od roku 1938 frustruje ľudí po celom svete. Je ideálne na rozširovanie slovnej zásoby, ktoré je najčastejšie sprevádzané vetami typu „Odkedy je ‚gutaperča‘ slovo?!“ a rovnako často pokusmi o uznanie slov ako „pomarančíkoidný“. Pozor ale na takzvaný Scrabble syndróm. Ten spočíva v tom, že síce viete, že slovo žúžoľ je za 45 bodov, ale nemáte ani poňatie, čo znamená. Potom sa vám môže stať, že sa ocitnete vysmiati na fotke SSS s nejakou tou trofejou v ruke.