Geocaching: Nature Gamified

Každý z vás už určite počul o Geocachingu. Ak nie, tak to je tá vec, kde beháte po svete s GPS prijímačom a hľadáte „poklady“ (tie úvodzovky sú tam primárne pre to, aby ste si nemysleli, že sa z toho dá ľahko spraviť zárobková činnosť). Téza tohto článku znie: „Geocaching je gamifikácia dotiahnutá do dokonalosti“ a možno ašpiruje na pomerne použiteľnú rozpravu o danej tematike.

Ak ste si po prečítaní predchádzajúcej vety rozmysleli, či tento článok vôbec chcete čítať, preskrolujte na spodok pre náhodný GIF, aby ste si aspoň niečo odniesli predtým, než kliknete inam.

Čo to?

Ak naozaj netušíte, čo je Geocaching, ale je vám príliš trápne priznať si nahlas, princíp je veľmi jednoduchý. Po svete sú poukrývané krabičky (ľudovo nazývané „kešky“) rôznych veľkostí a vašou úlohou je hľadať ich. O fungovanie a databázy sa stará oficiálny web geocaching.com.

gc

  1. Na internete si nájdete súradnice skrýše
  2. Stiahnete si ich do čohokoľvek, čo papá GPS signál
  3. Vyberiete sa do terénu
  4. Hľadáte „poklad“
  5. Nájdete „poklad“
  6. Tešíte sa
  7. Podpíšete sa do zápisníka svojím nickom
  8. Zapíšete na webe, že ste našli
  9. Opakujete kroky 1-8 s novou skrýšou

Ak vám to stále nič nehovorí, pozrite si oficiálne video alebo náhodný teaser na pomerne zlý film. A ak by vás zaujímalo, ako asi to vyzerá naživo, tu máte tri príklady .

Prečo to?

Hlavným účelom Geocachingu je motivovať ľudí, aby chodili. Ideálne do prírody, ale aj ak behajú po meste, ich rodičia a starí rodičia aspoň nebudú musieť toľko hromžiť, že len sedia za počítačom.

Ako to, že to funguje?

Geocaching zneužíva vo svoj prospech hneď niekoľko herných princípov, ktoré z neho robia úplnú závisláčinu.

1. „Gotta catch ‘em all“

Skrýš je veľa. A sú všade. Keď sa pozriete na mapu svojho rodného mestečka, zobrazí sa ich tam hromada a vaša obsesívno-kompulzívna potreba mať všetko uhladené a upratané vás donúti ich všetky nájsť, aby na tej mape už toľko nesvietili. Zároveň takto môžete ukojiť všetky svoje zberateľské pudy.

geocaching-results-for-south-africa-cape-town-south

2. Súperenie

Geocaching je hra a ako v každej správnej hre, aj tu súperíte s inými ľuďmi. A čo môže byť krajšie, než mať nájdených viac krabičiek než Jožo a pochváliť sa s tým pri pive Paľovi?

milestone-800x600

3. Pre každého niečo

Deti ocenia, že väčšie kešky zväčša obsahujú nejaké kindervajcoidné hračky, ktoré môžu vybartrovať. Fyzicky zdatnejší ocenia kešky v teréne – niektoré sú týždeň cesty od civilizácie, niektoré v Himalájach. Súperiví oceňujú pretekanie sa o FTF (first to find) – nájsť čerstvú kešku ako prvý je naozaj dobrý pocit. Rodičia ocenia, že deti vytiahnu von a do prírody.

Geocaching-1

4. Body, ečívmenty, tabuľky

Každá nájdená keška sa vám do online štatistiky zaráta ako jeden bod. Ak svojim výkonom priradíte číselné hodnoty, oveľa ľahšie sa porovnávajú s ostatnými (bod 2) a zároveň neustále vidíte svoj progres. Ak sa vyberiete do zahraničia a nájdete tam kešku, dostanete špeciálny achievment.

13000-finds-geoachievement-geocoin-and-pin-10916 13000 Finds GeoAchievement Geocoin and Pin-medium-280x280

5. Komunita

Napriek tomu, že veľké množstvo geocacherov sú jemne asociálni týpkovia, pravidelne sa organizujú eventy.

-1340647367

6. Apdejty, DLC a datadisky

Geocaching je dynamická vec. Kešky sa kazia a strácajú, ale vzniká aj hromada nových (v tejto chvíli okolo 2,1 milióna aktívnych). Ľahko sa teda stane, že na mieste, ktoré ste už vyčistili, je po roku aspoň 10 nových skrýš.

geo

Geocaching má skrátka strašne veľa potenciálnych cieľov. Môže vám ísť o to, aby ste našli čo najviac kešiek, môžete chcieť čo najviac FTF, môžete sa zameriavať na určitý typ kešiek, môžete zakladať kešky a vyžívať sa v pozitívnej odozve hľadačov…

Načo je to dobré?

Okrem toho, že vás geocaching môže motivovať chodiť do prírody, na turistiku, a teda zlepšiť kondičku, sú tu aj iné výhody.

1. Naučíte sa niečo

Okrem toho, že každá keška má popis, ktorý vám povie, prečo je dané miesto zaujímavé, niektoré vyžadujú „prácu v teréne“, kde vás zavedú napríklad k informačným tabuliam a vy musíte pracovať s informáciami, aby ste sa dopracovali k finálnym súradniciam skrýše. Špeciálnym edukatívnym podtypom sú tzv. Earthcache, ktoré nemajú hmotnú skrýšu, ale sú venované geologicky zaujímavým miestam. Logujete tým, že sa pri nich odfotíte a odpovedáte na nejaké otázky týkajúce sa geológie.

2. Mystery kešky

Typ kešky, kde finálne súradnice zistíte až po vylúštení nejakej hádanky/hlavolamu. Často vás naučia niečo nové.

3. CITO

Špeciálnym typom eventu sú Cache In Trash Out eventy, ktoré by sa dali prirovnať k bratislavskej Zelenej Hliadke. Ľudia sa zídu na nejakom zaujímavom mieste, ktoré si už odnieslo svoje a spoločne ho poupratujú.

Ak ste geocaching ešte neskúšali, rozhodne ho otestujte. Je to zadarmo a stačí, ak váš smartfón zvláda aspoň nejakú navigáciu. Možno sa niečo skrýva aj na rohu vašej ulice.

A tu je sľúbené GIFko.

bunny