Jednoducho MIRANDA

Kto (čo) je Miranda? Prečo o nej píšem? Prečo si myslím, že je dobré ju poznať a pozerať? Miranda som ja. Miranda je jedna moja kamarátka. Aj tá druhá. Tretia asi tiež. Je veľa Miránd a sme rady, že máme túto jednu „veľkú Mirandu“, ktorej sa podarilo urobiť skvelý, vtipný seriál. Tento úsudok samozrejme nespočíva len v stotožnení sa s hlavnou postavou, Miranda dokáže pobaviť aj bez toho.

21

Miranda je britský sitcom, ktorý po úspechu v podobe radio show (Miranda Hart’s Joke Shop) dostal priestor aj v televízii. Má za sebou dve úspešné série a prednedávnom skončila tretia. Ide o sitcom, ktorého protagonistkou je „stará dievka“ Miranda (Miranda Hart), ktorá si zaobstará obchod so žartíkmi, hoci nemá žiadne zručnosti a znalosti, čo sa vedenia obchodu týka. Má autobiografické črty, je akýmsi alter egom autorky, no ako sitcomová postava je hyperbolizovaná kvôli komike. Je to podivínka, ktorá pre svoj zjav (vyzerá dosť mohutne, až mužne, čo spôsobuje, že až príliš často je oslovovaná ako „sir“), náturu a posh (nóbl) akcent nikdy nikam nezapadala.

5

Nevie ako sa správať v spoločnosti a je istým spôsobom ešte dieťa – rada sa baví tým, že si vymýšľa rôzne hry, vytvára kamarátov zo zeleniny a ovocia a na pobavenie je stačí aj jedno slovo (napr. moist, plinth, awkward). Avšak snaží sa. Snaží sa zapadnúť, snaží sa správať ako dospelý človek či pravá dáma, ale pri všetkej svojej snahe nakoniec skončí napríklad s výzorom transvestitu. Miranda má tendenciu vpadnúť (slovo vpadnúť používam zámerne, lebo pády sú jej špecialitou a žriedlom situačnej komiky) do mimoriadne trápnych, vtipných situácií. Žije sama v byte nad svojím obchodom a hoci tvrdí, že samotu si užíva (robením šialeností, ako napríklad dirigovaním zeleniny a kuchynského náčinia) stačí jeden pohľad na Garyho a v ušiach jej zvonia svadobné zvony.

3

Kto je Gary. Gary (Tom Ellis) je jej bývalý spolužiak, ktorý sa zamestnal ako  kuchár v reštaurácii hneď vedľa Mirandinho obchodu. Keby len Miranda nebola tak neuveriteľne nesvoja a nemožná hlavne v prítomnosti opačného pohlavia. Gary však napriek všetkým jej trapasom akosi po tej Mirande ide. Prečo? Nikto nevie. Asi ani sám Gary. Ale dobré pre Mirandu. Každý si zaslúži byť milovaný, aj Queen Kong (ako Mirandu volajú jej „priateľky“).  Gary je proste čarovný princ a Miranda je žabisko, ktoré sa však s najväčšou pravdepodobnosťou zázračne nepremení na princeznú. Nevadí. To nie je dôležité. Gary ju má rád takú aká je. Krásne.

1

Miranda, napriek všetkému, nie je úplná samotárka. Má dlhoročnú kamarátku Stevie (Sarah Hadland), ktorá sa o všetko stará namiesto nej (nielen o obchod, ale o Mirandu samotnú predovšetkým). Stevie je jej charakterovým i vizuálnym opakom a má v obľube v pravej chvíli vytiahnuť spod pultu papierovú podobizeň speváčky Heather Small a zanôtiť verš: What have you done today to make you feel proud? Stevie je Mirandina BFF, ktorá jej jednak pomáha naučiť sa lepšie správať v spoločnosti, no zároveň (kedže je tiež dosť šibnutá) ju podporuje v jej bláznivosti (napr. hrávajú sa hru Where’s Miranda?, kedy sa Miranda prezlečie za Walda a Stevie ju musí hľadať medzi ľuďmi). Dôležitou osobou v Mirandinom živote je tiež jej veľmi posh matka (Patricia Hodge). Pre ňu je Miranda asi najväčším sklamaním jej života, no nevzdáva sa a je odhodlaná vydať ju za kohokoľvek – výdajom sa totiž všetko vyrieši, hanba pominie.

4

Miranda je veľmi zábavný sitcom s množstvom sympatických postáv. Hoci miestami využíva „lacné“, až príliš trápne vtipy, bez ktorých by to fungovalo rovnako dobre, možno aj lepšie, dá sa to ľahko prehliadnuť. Miranda sa na nič nehrá. Ide o jednoduchý humor, založený hlavne na situačnej komike, ale v konečnom dôsledku je veľmi dobrý a pobaví. Na tomto sitcome je ešte trochu neobvyklé, že Miranda často ruší bariéru medzi divákom a sledovaným dejom a prihovára sa mu, komunikuje s ním. Toto sa deje už na začiatku každej epizódy, keď Miranda prehovára k divákom spôsobom a oboznamuje ich s tým, čo sa stalo v jej živote.  Podobne je aj každá epizóda ukončená tým, že herci mávajú divákom a lúčia sa s nimi. Miranda je proste SUCH FUN, ako by povedala jej matka. Pozrite si.