Do Brna za komiksami [FOTOREPORTÁŽ]

Godka s Ginger sa boli pozrieť na výstavu CZ.KOMIKS, ktorá do 31. mája prebiehala v Galérii Vaňkovka v Brne, a tak vám o tom prinášam(e) report.

Výstava začala 5. mája a na jej zahájenie sa dostavil dokonca aj taliansky výtvarník Marco Turini. Išlo o 29 komiksových príbehov, ktoré boli jednak dielami študentov a jednak dielami profesionálnych výtvarníkov, ktorí vytvorili komiksy s ohľadom na to, že budú situované do Vaňkovky. Študentské komiksy sú od vybraných autorov, ktorí uspeli v súťaži CZ.KOMIKS 13 a patria medzi nich napríklad Štepánka Jislová, Anna Paděrová, Katarína Makarová, Iveta Buchtová, Alison Clareboets, Marek Grygarčík a ďalší. Z profesionálnych výtvarníkov sú to Pavel Čech, Dan Černý, Bohumil Fencl, Renáta Fučíková, Jiří Grus, Tomáš Chlud, Tomáš Kučerovský, Lucie Lomová, Vladimír Tučapský a Jiří Zemčík. Na výstave sa tak miešali najrôznejšie autorské štýly a taktiež najrôznejšie príbehy. Ide o skutočne rozmanitý mix, v ktorom sme nenašli asi nič, čo by nás neoslovilo alebo sa nám nepáčilo.

_MG_4795Avšak umiestnenie výstavy do priestorov nákupného centra a prispôsobenie jeho „poetike“ vnímame mierne ambivalentne. Komiksy boli doslova situované v mainstreame, v hlavnom prúde na prízemí Vaňkovky, kde sa premieľa najviac ľudí. Boli im určené farebné steny a tematicky k nim boli pripojené aj objekty súvisiace s príbehom vystaveného komiksu. Na jednej strane šlo o pôsobivé prevedenie a je to šikovný spôsob, ako priblížiť komiks mainstreamu (predovšetkým čo sa týka študentskej tvorby), no na druhej strane samotná recepcia diel bola tým pádom trochu narušená. Sústredene si obzerať všetky komiksy či ponoriť sa do príbehov bol v ľuďmi preplnenom centre a v nepríjemnom audio smogu tak trochu problém. Napriek tomu, že vystavené komiksy boli zámerne umiestnené tak, aby sa dali „nerušene“ pozrieť, hluk a ruch okolo urobili svoje.

_MG_4797Hoci samotná realizácia výstavy bola nápadito a pútavo vyriešená, celkovo to pôsobilo tak trochu prehnane, predovšetkým využitým obrovského množstva propagačných materiálov –  akoby Vaňkovku zobrala útokom redukovaná komiksová poetika. Lavičky boli potiahnuté komiksovými obrázkami, všade boli poumiestňované cut-outy komiksových hrdinov a zhora viselo nespočetné množstvo bannerov (aj vonku, aj vnútri). Všetko by bolo fajn, keby k tomu realizátori pristupovali s mierou. Zdalo sa nám, že je tam až príliš veľa rôznych pútačov a komiks bol simplifikovaný do nespočetných bublín ŠVÁCH, GRRR, PRÁSK, teda do motívov, ktoré v očiach mainstreamu či kritiky robia z komiksu len lacné a naivné čítanie. Myšlienka priblíženia sa väčšiemu publiku a preukázania, že komiks je aj čosi viac ako toto, tak trochu kvôli tejto prehnanej výzdobe stroskotáva. No dúfajme, že kto sa však dostane cez všetky pútače, zamieri ku komiksom a pustí sa do ich čítania, pochopí, že BUCH, RAWWR a VZZUM nie sú všetko, čím sa komiks vyznačuje. Vystavené komiksy sú totiž skutočne hodnotným čítaním.

_MG_4799Okrem prezretia si vystavených diel sa návštevník mohol taktiež doslova prejsť históriou českého komiksu. Na poschodí bola na podlahe zobrazená os predstavujúca prierez jeho históriou. Nápadom, ktorý sa nám ale páčil najviac, bolo pretvorenie detského kútika na komiksovú dielničku. Lavice boli oblepené veľkými výtlačkami komiksov a konali sa tu rôzne workshopy, na ktorých sa deti učili porozumieť komiksu a mohli si vyskúšať, ako by zvládli samotnú jeho tvorbu. Ich diela sú tam aj hrdo vystavené a pri ich prezeraní sme strávili zrejme najviac času, pretože sú neuveriteľne zábavné.

Samotná výstava bola  doplnená o bohatý sprievodný program, až je nám ľúto, že sa nám nepodarilo ničoho sa zúčastniť. V programe boli napríklad besedy o českom komikse či rôzne workshopy a pre návštevníkov bola tiež pripravená súťaž o rôzne ceny.  Zároveň bolo vo Vaňkovke zriadené kino (vraj špeciálne pre túto príležitosť), v ktorom sa premietali komiksové filmy a adaptácie komiksov. Vo štvrtok 22. mája sa tu konal posledný workshop pre deti s Luciou Lomovou, s ktorou bola aj beseda. V ten istý deň sa predstavil aj Štepán Mareš. Ten hovoril o svojej knihe Cesta do pozadí, ktorú napísal pri príležitosti 20. výročia vzniku jeho komiksovej postavy Zeleného Raoula a bolo možné si tu prezrieť aj jeho doposiaľ nezverejnené príbehy a iné kresby.

Autorský tým, ktorý mal výstavu pod záštitou, tvoria Věra Staňková (koncept projektu CZ.KOMIKS), Tomáš Prokuper (kurátor výstavy a odborná spolupráca) a Alena Helia Figurová (výtvarná spolupráca). Viac informácií o výstave, dielach a autoroch nájdete na stránke vankovkakomiks.cz.

A tu už sú sľúbené fotky z výstavy: