5 vecí, ktoré vám uľahčia nosenie cosplayu na cone

Skúsení cosplayeri alebo aj niektorí začiatočníci sa už určite stretli s tým, že museli riešiť nasledovné problémy: Kam schovám peňaženku? Mobil? Nechcem si dávať tašku do šatne, ale ku cosplayu sa mi nehodí… Nedrží mi parochňa. Ako to tam pripevním? Bojím sa napiť, lebo si rozmažem rúž…

Dnes si vymenujeme zopár vecí, ktoré vám cosplayovanie môžu uľahčiť. Na niektoré veci treba myslieť už pri výrobe, prípadne im obetovať trochu času, ale rozhodne to na cone oceníte. 🙂

1. Úložný priestor

pokemon_trainer_hilda_by_windelle-d51ie6fVrecká

Mnoho cosplayerov sa na ne doslova vykašle. Pokiaľ však máte nohavicový cosplay, jednoznačne si dajte tú námahu vyrobiť aj tento „detail”. Nielenže bude váš cosplay dôveryhodnejší, ale nemusíte riešiť, čo spraviť s mobilom alebo peňaženkou. Pokiaľ máte vrstvený cosplay a veľa vecí, hlboké vrecká sú záchranou – niekedy nielen vašou, ale aj vašich spolucosplayerov (a keďže ste jedi s dobrým srdcom, odrazu zistíte, že pod 5-timi vrstvami oblečenia sa vo vašich vreckách nohavíc okrem vášho mobilu, peňaženky a programu nachádzajú aj peňaženka a mobil vašich dvoch padawanov, čo našťastie pod toľkými vrstvami nie je vidno).

Pokiaľ máte plášť s podšívkou, neváhajte nad vnútornými vreckami. Predovšetkým cosplayeri s rokfortskými habitmi – aj originál habity mali vnútorné náprsné vrecká na uskladnenie prútika (ktorý by sa vám z vrecka nohavíc alebo spoza opasku stratil alebo zlomil).

Kabelka, kufrík…

Máte cosplay, ku ktorému sa vrecká nehodia? Mnoho cosplayeriek rieši tento problém tak, že uskladnia mobil vo výstrihu, no to nie je to, čo vám chcem poradiť. 😀 Ak máte na výrobu viac času a nechcete, aby vaše civilné veci ako napr. taška pôsobili pri cosplayi rušivo, vyrobte si (alebo nájdite doma podobnú) tašku, akú mala vaša postava. V prípade Harryho Pottera to je aktovka alebo pri FMA kufor Edwarda Elrica (originálny kufor bol veľký, no prečo si nespraviť podobný a menší? Jednoznačne to bude pôsobiť menej rušivo než kadejaká muklovská taška). Ak postava nemala žiadnu tašku, vyrobte si takú, ktorá by sa k šatám hodila, napríklad zo zbytkovej látky.

Tajný priestor

Keď neprichádza do úvahy ani taška, napríklad pri zvieracích cosplayoch, využite vnútorný priestor labky na uskladnenie potrebných vecí.

Máte sporo odetý cosplay? Dobrým príkladom je Leonidas z Comics Salónu 2010 – Tomáš si vyrobil vrecko na mobil a doklady na vnútornú stranu štítu.

2. Sponky

Pre skúsených cosplayerov nič nové. Stále sa však stretávam s otázkami hlavne od začiatočníkov, ako je možné, že mi nespadla parochňa, ani keď som bola dole hlavou. Odpoveď: sieťka pod parochňu a vlásenky. Naozaj sa nebojte tieto sponky používať, keď ich šikovne umiestnite, vôbec ich nebude vidno (ani čierne vlásenky pri blond parochni). Parochňa sa vám nebude posúvať a vy ju nebudete musieť vkuse naprávať alebo sa obávať robiť prudšie pohyby v cosplay divadle.

3. Oddeliteľné časti

Máte brnenie? Rozmýšľate, že ho permanentne prišijete alebo prilepíte na oblečenie? Skúste suchý zips alebo iné zapínania. Po prvé, môžete kedykoľvek ktorúkoľvek časť zložiť dole, napríklad z rúk, ak sa chcete pohodlne najesť, ale nechcete zo seba dávať dolu celý cosplay. Po druhé, kostým bude skladnejší a ľahší na prenášanie, pretože odlepené časti môžete vložiť jednu do druhej a ušetriť tak miesto v kufri, ak s cosplayom cestujete. Po tretie, oblečenie pod brnením môžete v prípade potreby vyprať.

4. Slamka

Ak si nechcete stále naprávať rúž, prípadne máte cosplay, ktorý vás zakrýva a ste v ňom imobilní (napr. máte labky a neviete ako sa napiť), nekašlite na pitný režim, ale pite cez slamku. Neriskujte zbytočne dehydratáciu.

Ak nechcete, aby sa vám rozmazávalo líčenie, skúste fixačný sprej na make up. Ak ho nemáte po ruke a potrebujete akútne zafixovať líčenie, môžete ho nahradiť lakom na vlasy.

5. Balíček prvej pomoci

Je dobré mať pri sebe ihlu, niť, zicherky, zrkadielko či lepiacu pásku pre prípad, že by sa niečo stalo s vaším cosplayom. 🙂

Dúfam, že vám článok pomohol alebo vás inšpiroval. Stále platí, že mi do komentárov môžete písať, aké témy by vás rubrike zaujímali. 🙂 Geronimo!