7 dôvodov, prečo ísť na Festival Fantázie

Festival Fantazie je con, ktorý sa každoročne koná začiatkom letných prázdnin v Chotěboři, menšom mestečku v strede Českej republiky.

1. 10 dní zábavy

FFko je vo viacerých ohľadoch unikátne. Jedným z nich je dĺžka. Neviem, kde inde majú con trvajúci od piatku do nedele ďalšieho týždňa. Takže FFko nie je len con, ale dá sa brať ako ekvivalent dovolenky (z propagačných materiálov: „Fantastická dovolená pro celou rodinu“). A ak máš pocit, že je to na teba moc, tráviť toľko času na festivale, môžeš prísť na kratšie alebo prebádať okolitú prírodu a pamiatky.

FF14

autor: Jarda Houdek

 

2. Rozmanitý program

Taký dlhý čas treba niečim vyplniť, preto na FFku nájdeš mnoho línií, ktoré sa počas celého konania striedajú, niektoré sú kratšie (1-3 dni), iné zas dlhšie (5+ dní). Môžeš tu nájsť všetko od scifi, fantasy, seriálov, filmov, hudby, komiksov, cez workshopy tanca, bojového umenia, strieľania z luku po matfyz expo, hry, technológie, či anime a dokonca poníkov. Sú tu prednášky, súťaže, premietania, workshopy, večerné párty, hádam sa to všetko nedá ani vymenovať (a občas ani nájsť v programe).

Medzi špecialitky FFka patrí Orclimpijáda (súťaženie o najlepšieho Orca v rôznych disciplínach, napr. hod elfom), večerné tematické párty (môže to byť kasíno, Glee diskotéka, Půlnoční taneční, infantilná diskotéka, či iné), zábavné show podľa vzoru televíznych (Uffloněte se prosím, či QI) a v neposlednom rade „Dolejte rěditeli“, kde nám skoro každý večer veľký organizátor Vašek Pravda rozpráva, čo sa deje na Festivale, koľko sa čoho vypilo, na čo sa ľudia sťažujú a čo chvália.

Deskoherna

autor: Jarda Houdek

 

3. Ľudia odvšadiaľ, fanúšikovia všetkého

S rozmanitosťou programu súvisí aj zloženie ľudí. FFko má tak široké spektrum, že tu môžeš stretnúť kohokoľvek, a tým myslím ako vekovo (od detí po dinosaurov), tak záujmovo (od minecrafťákov po časticových fyzikov). Takže aj keď si na FFku po prvý krát, nemusíš sa báť, že nenájdeš rovnakú krvnú skupinu, stačí sa pustiť s niekým do reči a nových kamarátov si nájdeš hneď. S nimi potom môžeš viezť siahodlhé rozhovory pri bare, v BiFFtre, v BuFFete, v hospode, ČajoFFni, či niekde inde.

Festival Fantazie 2014

autor: Jarda Houdek

 

4. Cosplay

Každoročne na FFku býva cosplay súťaž, kde môžeš vidieť desiatky úžasných kostýmov, alebo sa sám/sama zúčastniť a súťažiť o ceny. Táto súťaž je síce programom len na jeden večer, ale kostýmy vidíš na Festivale bežne, počas celého konania a musím povedať, že každým rokom sú lepšie a lepšie. Ale to neznamená, že by tam človek nemohol prísť s jednoduchým kostýmom, je to proste niečo, čo dodáva atmosféru, že si niekde mimo realitu. Dokonca aj keď sa ideš najesť do mesta, tak tak je úplne bežné, že cestou stretneš Lokiho a pri vedľajšom stole bude sedieť Rorschach.

Rorschach

autor: Gabriela Shial Pešková

 

5. Predajné stánky a občerstvenie

Okrem programu sú tu rôzne predajné stánky, ktoré väčšinou môžeš nájsť aj na iných conoch, ale asi nie všetky. Je tu rôzny merchandising, placky (odznaky), tričká, šálky, hry, doskovky (stolové hry), akčné figúrky… Oukej, to možno nie je až tak zvláštne, ale na FFku nájdeš pohromade Kafekáru, ktorá ťa zásobuje energiou a chutí úžasne. Ďalším zdrojom energie je Matcha Tea bar, ktorý je taktiež zdravý. S prekonávaním tropických horúčav letných dní pomáha okrem baru aj pojazdný stánok s točenou zmrzlinou či ľadovou triešťou. Hlad zaženie pečené prasa, hotdog, guláš… či legendárne FF tousty alebo konkurečné toVVsty a jedlo na záhradke vo Velkých Vočích, ktoré neoddeliteľne patria k atmosfére FFka.

autor: Jarda Houdek

 

6. Neoficiálne línie a program

Občas sa objaví nejaká neoficiálna línia, teda skôr ide o papier, na ktorom je napísaný program imaginárnej línie, čo väčšinou pochopia len niektorí účastníci conu. Napríklad pri akváriu sa objavuje program FFishconu, kde je program ako „Vstávame s rybičkami“, alebo tento rok frčal tzv. PšštCon, ktorý sa viazal k dodržiavaniu nočného pokoja a každý, čo šiel okolo jedného konkrétneho domu, tadiaľ prechádzal s citoslovcami „pšššt“. Iná pravidelná línia je VočíCon, ktorého programom je vysedávanie vo VV, popíjanie a kecanie, k čomu neodmysliteľne patria kýbliky (väčšia nádoba plná miešaného alko-nápoja vybaveného slamkami umožňujúcimi pohodlné simultánne pitie viacerými účastníkmi).

VašCon

autor: Roman Randalf Kresta

 

 

7. Nikdy nevieš, či nebude posledný

Toto je skôr už running joke, kde Vašek Pravda dávnejšie niekoľko rokov po sebe hovoril, že daný ročník FFka je naozaj posledný. Takže si treba každý Festival Fantazie užiť ako ten posledný (keby bol naozaj posledný) a odniesť si z neho plno spomienok. Ale teraz sa báť nemusíš, budúci ročník nesie číslo 20 a bude. Či bude posledný, to sa uvidí. Tak si už teraz zakrúžkuj prvý júlový týždeň 2015 v kalendári, pretože určite bude epic a možno bude mať až 12 dní.

Tardis

autor: Jarda Houdek

Na záver sa ospravedlňujem každej skupine ľudí a každej línii, ktorú som nespomenul, keby som mal vymenovať všetkých, tak tak by som počet bodov musel asi z20-násobiť.