Ako sa robia cosplay súťaže? Aj o tom sme hovorili s Miyu

Cosplay súťaže majú na Slovensku viac ako 10-ročnú tradíciu a ich charakter a úroveň sa rokmi mení. Rozdiely v cosplay súťažiach sú aj medzi jednotlivými festivalmi. Mnohí začínajúci cosplayeri by chceli vyskúšať cosplay súťaž, ale boja sa zúčastniť. Dnes sa v rubrike zameriame na vybrané typy cosplay súťaží a ich hodnotiacich kritérií, ktoré môžu začiatočníci očakávať. Taktiež vyspovedáme Miyu, ktorá má dlhoročné skúsenosti s priebehom cosplay súťaží. Miyu bola organizátorkou cosplay súťaže na Comics Salóne a AnimeSHOW, tento rok však organizátorskú štafetu posunula ďalej a to novej organizátorke Celeby. Miyu srdečne ďakujeme za rozhovor, organizovanie čoraz veľkolepejšej súťaže a ústretovosť voči súťažiacim počas jej organizátorskej kariéry. 🙂

Malé vs veľké súťaže

Väčšinou platí, že pri menších conoch alebo nových súťažiach sú kritériá voľnejšie – napríklad súťažiť smiete aj s kupovanými kostýmami alebo s kostýmom, s ktorým ste už súťažili na inej súťaži. Publikum i počet súťažiacich býva menší (keďže ide o menšie festivaly, respektíve cosplay súťaž u nich nemá dlhú tradíciu, chcú prilákať čo najviac cosplayerov do budúcnosti). Pre nesmelých cosplayerov alebo pre ľudí, ktorí prekonávajú strach z vystupovania pred veľkým publikom, je toto ideálna možnosť, ako začať a prekonať strach.

Alternatívou pre začínajúcich cosplayerov je súťaž cosplay debut na Animefeste, ktorá je nováčikom určená a z ktorej si môžu odniesť rady do budúcna.

S rastúcim počtom súťažiacich pribúdajú aj nové pravidlá, aby sa počet súťažiacich zredukoval na také množstvo, aké je možné stihnúť odprezentovať počas súťaže. Súťažiť sa môže iba s vyrobeným kostýmom (určuje sa, koľko percent kostýmu musí byť ušitých/vyrobených súťažiacim) a s kostýmom, s ktorým ešte cosplayer nesúťažil. Tieto súťaže bývajú čoraz profesionálnejšie, preto sú aj nároky na vyrábané kostýmy čoraz vyššie (s kupovaným kostýmom preto nemožno súťažiť, pretože sa hodnotí aj cosplayerova zručnosť). Na výstup na pódiu je tiež určený časový limit. S takýmito kritériami ste sa mohli stretnúť u nás na súťažiach na Comics Salóne, AnimeSHOW, Nipponfeste alebo na hernom turnaji Y-games.

Osobitnou kategóriou cosplay súťaží je cosplay divadlo – súťažiť sa smie i s kupovaným kostýmom, o víťazovi rozhodujú diváci. Súťaž je ideálna pre cosplayerov, ktorých baví roleplay, herectvo, tanec alebo iný spôsob, ako zabaviť publikum. Prečo vyskúšať práve cosplay divadlo, to sme rozoberali už minule. 🙂

Hodnotenie

O výhercoch rozhodne hlasovanie divákov, porota, alebo kombinácia oboch. Porota pri hodnotení udeľuje body za kreativitu a zručnosť/technické spracovanie kostýmu, presnosť a roleplay (respektíve za vystúpenie na pódiu). V súčasnosti sa vedú polemiky o tom, do akej miery má porota hodnotiť spracovanie kostýmu v porovnaním s roleplayom (najmä pri hodnotení na Eurocosplay súťaži, ktorá má často prekvapivé výsledky). Odpoveď na túto otázku je ťažká, pretože porotca nemôže poznať všetky charaktery a ani kostýmy cosplayovaných postáv do absolútnych detailov. Preto môžu mať rôzne súťaže rôzne bodové systémy a kategórie, ktoré pri cosplayi porota hodnotí.

 

vanilla_latte_victorian_style_by_miyu01-d6bj6tw

O cosplayi s Miyu

Ahoj Miyu. Návštevníci a cosplayeri ťa poznajú ako dlhoročnú organizátorku cosplay súťaže na Comics Salóne a AnimeSHOW. O tebe a tvojich cosplay začiatkoch však veľa nevieme. Odkedy sa cosplayu venuješ? Čo bolo tvojím prvým cosplayom, prípadne čo ťa ku cosplayu viedlo? Čo máš na cosplayi najradšej?

Prvykrát som cosplay skúsila na Istrocone 2003, pretože práve tam stránka Manga.sk vyhlásila prvú cosplay súťaž a ja som si položila otázku, ktorá má zvyčajne inšpiruje skúsiť niečo nové: Aké ťažké to môže byť? Mala som na sebe cosplay Misato Katsuragi z NGE a nechýbal ani tučniak Pen Pen. Kostým pozostával hlavne z kúpených a prerobených vecí, pomáhala mi vtedy kamarátka. Odpoveď na otázku, čo mám na cosplayi najradšej, záleží od toho, či hovoríme o mojom kostýme alebo o kostýmoch iných. Ja sa rada hrám s detailami, ale neznášam výrobu strihov, čo ma v súčastnosti odrádza od nových pokusov.

Aké kostýmy preferuješ? V akých cosplayoch sme ťa mohli na cone stretnúť?Alice_in_wonderland_by_Miyu01

Cosplayovala som zvyčajne postavy, ktoré som milovala alebo som mala pocit, že je až urážajúce, že to nikto ešte necosplayoval – cosplay Princeznej Serenity (Sailor Moon) alebo Pride!Ed (fanúšikovská hra Bluebird Illusion na motív mangy FMA). Cosplayovala som aj postavu, pretože som mala pocit, že to poteší niekoho blízkeho. Moje súčastné cosplaye, respektíve kostýmy sú skôr do dvojice k mojej cosplay/kostýmovej partnerke Peti (Lady Oscar), ktorá ma tak nejak ťahá so sebou a ja som jej za to nesmierne vďačná. A navyše pri mojom štýle práce ma jedine zodpovednosť k ďalšej osobe vedie k tomu, aby som danú vec dokončila.

Stretnúť ste ma mohli vo všeličom od cosplayov, cez lolitu, ktorú milujem a nosím už roky, až po vlastné výtvory na rôzne témy (variácie Červenej Čiapočky, lolita verzia Harryho Pottera) a najnovšie som skúšala steampunk. Mojim najväčším úletom bol asi cyberpunk. Kostým mi vtedy z väčšej časti pripravila Petra a som presvedčená, že len málo ľudí vie, že som to bola ja. Bola to druhá najzábavnejšia vec od môjho koketovania s čiernou farbou na vlasy.

Ako si sa dostala k vedeniu cosplay súťaže? Môžeš nám zhrnúť históriu týchto súťaží z tvojho pohľadu? Kde vidíš najzásadnejšie zmeny? Sú cosplayeri iní ako pred rokmi?

Dostala som sa k tomu veľmi jednoducho – Sutech, ktorý cosplay súťaž organizoval predo mnou, sa rozhodol svoje pôsobenie v organizácii súťaže ukončiť a ja som bola tak nejak po ruke. V podstate za mnou prišiel Win (Robert Žittňan – hlavný organizátor) s otázkou, či to nechcem zobrať. A keďže mám veľmi vážny problém s odmietnutím priamej prosby a navyše som mala pocit, že mám čo ponúknuť, tak som to zobrala.

História súťaže bola naozaj búrlivá a všeličo sa zmenilo. Hlavne asi počet účastníkov, ktorí sa predtým dali spočítať na prste jednej ruky a občas dvoch. Rekord padol na AnimeCone 2005, kde som bola jediný prihlásený súťažiaci. Vtedy sme sa zvyčajne všetci poznali, kostýmy boli jednoduchšie a bolo to celé viac pre zábavu. Pamätám si, ako sme sa všetci prezliekali ešte na Súze u kamarátky na izbe a potom sme svorne v duchu – jeden za všetkých – meškali na súťaž, ktorá sa (podľa nás) posunula a začala skôr, ako mala.

Teraz je to skôr serious business. Súťažiaci berú súťaž oveľa vážnejšie, pripravujú sa dlhšie a investujú do kostýmov oveľa viacej prostriedkov. Mamé výbornú účasť a nádherné kostýmy. Ale to je už spôsobené predovšetkým konkurenciou; ak chce človek zaujať a hlavne vyhrať, musí sa viac a viac snažiť, a práve to sa odráža na celkovej kvalite súťaže. Myslím, že sme na tom každým rokom lepšie a ja som hrdá na to, že sme to dotiahli na svetovú úroveň. Naši cosplayeri žiaria nielen doma, ale aj v zahraničí, čo dokazujú aj veľmi dobré výsledky zo súťaží Eurocosplayu.

Cosplay súťaž na CS/AS menila viackrát pravidlá. Rôzne festivaly (či už domáce alebo zahraničné) majú rôzne kritériá na hodnotenie spracovania kostýmu a roleplayu. Mnohí cosplayeri sa nevedia zhodnúť, v akom pomere by sa mal hodnotiť kostým a roleplay. Niektorí sa sústreďujú hlavne na herecké stvárnenie postavy, iní by hodnotili iba spracovanie kostýmu a roleplay by nehodnotili. Slovo cosplay však označuje spojenie kostýmu a hry. Pre hodnotiaceho je však náročné poznať všetky podrobnosti kostýmov a charakterov súťažiacimi cosplayovaných postáv. Aký je tvoj názor na to, ako by sa mal cosplay hodnotiť? Aké kritériá posudzuješ a čo je na hodnotení cosplayu najnáročnejšie?

harry_potter_lolita_by_miyu01-d3clbtiVoľakedy v našich súťažiach zavážila popularita postavy a hlavne roleplay (alebo to skôr nazvime scénkou, nakoľko väčšina z vystúpenia na pódiu nemala s postavou nič spoločné). Kvalita bola druhoradá, pretože málo ľudí videlo kostým zblízka. Preto som sa rozhodla spraviť dve kolá a cosplay divadlo. Môj názor je, že kvalita kostýmu je dôležitejšia ako predvedenie roleplayu. Nezáleží na tom aký dobrý by bol roleplay, pokiaľ postavu ľudia nepoznajú, nepochopia ho.

Čo sa týka hodnotenia, posudzovala som hlavne náročnosť výroby, kvalitu a podobnosť s predlohou. Čiže za rozpadajúce sa časti kostýmu, odfláknuté šitie, alebo ak sa kostým nepodobal na predlohu, body šli dole.

Pri hodnotení je jednoznačne najnáročnejšie hodnotiť dva výborne zvládnuté kostýmy. Bolo by to jednoduché, ak by ste hodnotili dve rovnaké postavy, ale porovnávať dva výborné kostýmy – pričom každý bol vyrobený inou technikou – to je náročnejšie. Ak sú spravené perfektne, nemáte sa veľmi čoho zachytiť okrem drobných detailov a celkového dojmu. Jednoducho hľadáte najmenšie chybičky, ktoré by mohli o víťazovi rozhodnúť.

Eurocosplay je známy často prekvapujúcimi výsledkami. Stotožňuješ sa s výsledkami hodnotenia na Eurocosplayi alebo máš na ne iný názor?

Počas organizovania súťaží a hodnotenia som sa naučila, že si nemôžem a nesmiem spraviť úsudok z toho, čo vidím na diaľku. Samozrejme aj ja som mala vždy svojich favoritov (dosť často to boli naši súťažiaci) ako každý a mrzelo ma, ak sa neumiestnili. Pokiaľ som tie kostýmy nevidela osobne, nedokážem ich právo na víťazstvo objektívne posúdiť. Porotcovia mali na svoje rozhodnutie dôvod, nech už bol akýkoľvek.

Cosplay scénkam, ktoré boli predtým súčasťou cosplay súťaže, sa ponúkol väčší priestor v cosplay divadle, ktorého organizáciu máš na starosti. Čo by si poradila účinkujúcim, respektíve prečo by si účasť v cosplay divadle odporučila? Čo všetko môžu súťažiaci v divadle predviesť?

V prvom rade, cosplay divadlo je vhodné a určené úplne všetkým, či už je kostým ušitý, kúpený alebo v štýle: Čo mi dala skriňa.

Navyše sú možnosti výstúpení neobmedzené (v rámci pravidiel): môže ísť o scénku, tanec, muzikál alebo čokoľvek, čo vám napadne. Cosplay divadlo je zábava nielen pre divákov, ale aj pre samotných súťažiacich. Ako bonus ponúkame vstup na festival v nedeľu o hodinu skôr, ako je bežné a  100€ pre víťaza. Navyše súťažiaci majú u mňa pozitívny bod za snahu a  jedinečnú príležitosť vidieť, ako sa usmievam.

 

Už teraz sme zvedaví, či cosplay súťaž na Comics Salóne prinesie nejaké novinky. Novej organizátorke držíme palce. Vidíme sa v budúcom článku a na najbližšom cone. 🙂

 

Titulná fotografia: Caté Photosis
Fotografie v článku: miyu01.deviantart.com, Nezumi, Cube-o