Ako upraviť topánky na cosplay [NÁVOD]

Napriek tomu, že topánky bývajú v prípade mnohých cosplayov dôležitým a výrazným prvkom, často bývajú prehliadané alebo sa ich úprave venuje minimálna pozornosť. V dnešnom článku si preto povieme a ukážeme, ako a akými spôsobmi upraviť obuv tak, aby bola tiež dokonalou súčasťou cosplayu.

Priliehavé čižmy

S priliehavými, zväčša vysokými čižmami sa stretávajú najmä cosplayeri komiksových charakterov, ako sú napríklad hrdinky z Marvelu a DC. K dosiahnutiu komiksového vzhľadu takýchto čižiem je hneď niekoľko možností, vo väčšine je však potrebná elastická priliehavá látka ako spandex či lycra. Obujete si topánky, ktoré budú tvoriť základ s podrážkou a pomocou špendlíkov si látkou obmotajte nohu s topánkou. Výsledný strih vystrihnite a zošite po stranách. Pri menej elastických materiáloch môžete zo zadnej strany našiť zips pre ľahšie obúvanie. Podrážky topánok môžete v prípade potreby nafarbiť sprejom alebo akrylovými farbami.

V tomto štádiu sa vám naskytujú 2 možnosti:

  • pripevniť látku priamo na topánky – nalepením alebo prišitím. Návlek pretočíte naruby, prilepíte lepidlom z tavnej pištole, necháte uschnúť, pretočíte a topánky máte hotové. Ak je to potrebné, môžete na hornú časť návleku prišiť gumu, aby vám čižmy na nohách lepšie sedeli.
  • vytvoriť návleky (musíte však rátať s tým, že sa môžu rýchlejšie opotrebovať alebo nebudú priliehať dokonale). Podľa špičky topánky vystrihnete látku, našijete k návleku a zvyšné strany spojíte našitím gumičky.

Ak plánujete vyrábať takéto topánky častejšie alebo potrebujete zložitejšie topánky, môžete si vyrobiť trvácny strih na vaše nohy pomocou potravinovej fólie a lepiacej pásky.

Ak vyrábate odstávajúce čižmy, vyrobte si výstuž (z pevnejšej látky alebo dekoračnej peny) alebo najľahším spôsobom je pripevnenie látky priamo na podkladové čižmy. Postup môžete použiť aj pri výrobe kopýtok, kde ako základ použijete topánky s platformou s odbitými podpätkami.

Nadrozmerná obuv

Pri nadrozmernej obuvi sa zväčša používajú ako základ ľahko sa obúvajúce tenisky. Ako nadrozmernú podrážku možno použiť karimatku o ktorú tenisky prilepíte. Zvyšné časti obuvi môžete vyplniť molitanom alebo si vytvoriť výsledný tvar topánky pomocou drôtu a kašírovania.

Dobrým príkladom je Sora (Kingdom Hearts) a jeho topánky.

Neviditeľné topánky

Neviditeľné topánky sú skvelou voľbou pre bosého cosplayera, ktorý nechce byť celkom bosý. 😀 na výrobu vám stačia iba priesvitné vložky do topánok, pásik dierkovanej látky alebo obväzu, ktorý pripevníte na vložku a make up na zakrytie látky (látku môžete predtým nafarbiť aj fixkou v odtieni pokožky).

Topánky ako súčasť brnenia

Nebojte sa topánky dotvárať lepením častí z papiera, lepenky, dekoračnej peny či vytvárať ich termoplastami (worbla sa o ne dokonca prilepí).
Viac o práci s termoplastami si však povieme až v neskoršom článku.

PS: Návrhy na témy, o ktorých by ste sa chceli v rubrike dočítať, mi stále môžete písať do komentárov. 🙂