Ako vyzerá svet Tima Burtona?

tim burton profilovkaTim Burton je úžasný človek. Hoci navonok pôsobí rezervovane, schováva sa za svoje veľké okuliare a obklopuje ho množstvo príkazov a zákazov, keď prehovorí, hneď vám je jasné, že to nie je preto, aby sa hral na primadonu. Je to preto, lebo pod všetkým tým pozlátkom slávneho režiséra sa ešte stále skrýva malý chlapec, ktorý má pocit, že nikdy nikde poriadne nepatril, tak si kreslí a tvorí, aby mu nebolo samému v tom veľkom svete smutno. A podarilo sa mu to, že napriek všetkým jeho pochybnostiam si burtonovské príšerky našli cestu k srdciam širokej verejnosti.

Do jeho mysle môžete čiastočne nahliadnúť cez jeho filmy. Aj keď hovorí, že je to čudný pocit ukazovať osobné veci vo svojej práci, ihneď dodáva, že umenie je osobné, a tak by to aj malo byť. Zároveň je to aj istá forma terapie. Takže ak sa mu chcete trochu pohrabať v hlave, pozrite si Nožnicovorukého Edwarda alebo Jacka Skellingtona z Predvianočnej nočnej mory, sú to jeho obľúbené postavičky.

Jack Skellington

Zdá sa vám jeho dielo príliš morbídne? Že je v ňom až príliš veľa smrti? Ale všimli ste si, že aj tie najsmrťáckejšie postavičky sú vlastne veľmi zlaté? Tim je majster balansu medzi extrémami. Napriek všadeprítomnej téme smrti vás jeho diela nezabijú do zeme a nespôsobia depku na dva dni, ale snažia sa vám ukázať, že tí, ktorých sa bojíme, sú často len nepochopení outsideri, ktorí to myslia v podstate dobre, ale nie vždy sa im to podarí rovnako dobre aj zrealizovať. Asi tak nejak sa Tim cítil, keď vyrastal.

Tim Burton SchizophreniaO svojom detstve rozpráva dosť často a dodnes vo svojej tvorbe ťaží z tohto obdobia. Vyrastal v Burbanku v Californii, kde sa nikdy nič nedialo a jediným „vzrúšom“ boli sviatky. Aj preto sa im tak rád a často venuje. Jeho mama mala darčekový obchod s mačacou tematikou, otec bol bývalý hráč bejzbalu, ktorý pracoval pre oddelenie parkov a rekreácie v Burbanku. Nuda ako hovado. Chalan ako Tim do tohto prostredia nezapadal a okolie mu to dalo pocítiť. Jeho únikom boli kresby, filmy a vtipné básničky, ktoré skladal.

Všetky tieto veci a omnoho viac nájdete až do 3. augusta 2014 v Prahe v Dome u Kamenného zvonu, kde v súčasnosti prebieha výstava Tim Burton a jeho svet. Okrem známych vecí obsahuje aj 150 kúskov z jeho súkromnej zbierky, ktoré doteraz nikdy neboli vystavené. Nájdete tu obrázky, bábky, filmy a keď prídete v správny čas, môže sa vám stať, že sa ocitnete aj na burtonovskom workshope. Pre viac informácií sledujte stránku timburton.cz alebo ghmp.cz

A tu už máte malú ochutnávku toho, čo vás na výstave čaká:

A ešte jedna pikoška z tlačovky: Tim Burton raz v Prahe natáčal reklamu na hodinky a sídlo mal v bordeli! 😀