Aký je festival AniNite a rakúsky cosplay? [REPORTÁŽ]

AniNite je jedným z najväčších rakúskych conov, na ktorý som dostala doslova last minute vstupenky a bol by hriech ich nevyužiť. Preto sme spolu s Tomaxkom a Celeby nasadli do auta a išli sa pozrieť, aký je rakúsky cosplay (za vstupenky ďakujeme Nipponfestu). Con sa konal 27. – 30. augusta vo Schwechate a spolu s nami naň prišlo vyše 19 600 návštevníkov. My sme sa zúčastnili soboty. Čo sme teda videli?

Ako prvá nás prekvapila lokalita. Hneď oproti budove s veľkým parkoviskom bola aj autobusová a vlaková stanica, čiže to, že prišiel práve vlak, ste spoznali podľa nekonečného zástupu otakov smerujúcich k budove. Smutne sme si povzdychli, že takáto budova v Bratislave skrátka chýba. Rovnako sme si povzdychli, keď sme videli budovu conu zvnútra.

Centrom conu bola priestranná hala s hľadiskom a pódiom uprostred, kde sa odohrával hlavný program – koncerty (napríklad i Vocaloid), v sobotu to boli anime kvízy, klasický cosplay a kvalifikácia na Cosplay World Masters. Ak sa vám neušlo miesto na stredných sedadlách, ale až úplne na kraji, nemuseli ste zúfať, na každom boku bola jedna veľká obrazovka, vďaka ktorej ste mali možnosť vidieť detaily cosplayov. Na prízemí sa nachádzali stánky s občerstvením, nad tribúnou pár stánkov prevažne s anime tovarom. Menšia miestnosť bola venovaná DDR a konzolám. Ďalšia samotná veľká hala bola venovaná iba stánkom s tovarom, kde ste našli všetko od komiksov, nádherných zberateľských figúrok, až po doplnky na cosplay a worblu.

Napriek veľkosti conu tu boli iba 3 prednáškové sály klasickej veľkosti, pričom v 3. sa premietali väčšinu času AMV. Okrem prednášok sa tu odohrávali aj workshopy (kanji, kaligrafia, bento…) či Reikin workshop. REIKA. REIKAAAAAAAAAA!

Levi Cosplay 25 by REIKA

REIKA patrí k najznámejším (možno dokonca povedať, že ona je tým najznámejším) japonským cosplayerom. Na cone robila porotcu v cosplay súťaži, mala tu workshop (na ktorí sme sa už, bohužiaľ, nedostali) a vlastný stánok, kde ste si mohli kúpiť jej printy či photobook, ktorý ste si v určité hodiny mohli nechať ňou podpísať alebo sa s ňou odfotiť. Po cosplay súťaži nasledoval i rozhovor s Reikou, počas ktorého odpovedala na otázky fanúšikov – povedala, ako dlho sa cosplayu venuje (až 18 rokov?!?!?!), že Viedeň si, bohužiaľ, ešte nestihla pozrieť, aký je jej obľúbený pairing, že cosplay brneniam sa veľmi nevenuje… REIKA bola skrátka hlavným programovým lákadlom pre cosplayerov.

DSCN1592

Obe cosplay súťaže mali rovnaký priebeh, rozdiel medzi nimi bol v podstate iba v kvalifikácii na Cosplay World Masters, niektorí cosplayeri sa zúčastnili oboch. Cosplayeri mali na predvedenie scénok časový limit, skupiny o niečo dlhší než jednotlivci. Bohužiaľ, boli sme svedkom aj toho, ako niektorým scénku stopli pred koncom, pretože prepásli limit. Niektorí predviedli vtipné scénky na štýl cosplay divadla, iní zaspievali alebo pózovali.

Mnohí cosplayeri si pomohli pri scénke rekvizitami či videom, ktoré sa premietalo počas ich vystúpenia. Tu treba pochváliť pripravených technikov – napríklad v scénke, kde cosplayer zabíjal draka, sa na obrazovke prelínalo cosplayerovo vystupovanie na pódiu s obrázkom draka (čiže kým zabíjal na pódiu neviditeľného draka, na obrazovke ste videli, ako stína draka naozaj). Zároveň sa na obrazovkách prestrihávalo vystúpenie z rôznych kamier, bohatý strih pridal niektorým vystúpeniam dramatickosť a šmrnc (viď druhú polovicu posledného videa).

Z cosplayov, ktoré sme mali možnosť na súťaži vidieť, môžeme konštatovať, že slovenský cosplay je naozaj na vysokej úrovni a Slováci sa nemusia báť prísť súťažiť v cosplayi na AniNite.

Chodby boli široké a k dispozícií boli aj výťahy, čiže priestranné cosplaye nemali veľké problémy s pohybom. O tom sa nám presvedčil aj Tomaxko, ktorý prevetral na AniNite Garena. 🙂

DSCN1551

Pozitívne hodnotíme aj prístup na terasy – mohli ste sa na chvíľu prevetrať, bohate ich využívali fotografi na fotenie cosplayerov a točenie CMV.

AniNite sa nám skrátka páčil. Škoda toho, že niektorí nevieme nemecky. 😀 Snáď sa tam vidíme i o rok. 😉