Comic Con špeciál: Keď cosplay nie je celkom cosplayom

V týchto dňoch sme mohli sledovať najväčšiu udalosť geek komunity, a to Comic Con San Diego. Ako vždy bol plný skvelých cosplayov. Čo sa však stane, ak sa do cosplayu nahodí herec, ktorý stvárňuje danú postavu vo filme? Keď v podstate cosplayuje sám seba?

Cosplayeri sú skrátka neprehliadnuteľní, avšak mnohí sú tak zamaskovaní, že sa môžu po cone prechádzať inkognito.

Je dobré, keď vie cosplayer prijať kritiku a vďaka nej sa zlepšovať. Niekedy ju však treba brať s rezervou. S veľmi veľkou rezervou. Skvelým príkladom je Hugh Jackman, ktorý sa v jeden deň minuloročného Comic Conu rozhodol len tak sa prejsť v jeho originálnom kostýme Wolverina. To, čo sa stalo, bolo nečakané – Wolverine splynul s davom, nikto ho nezastavil. Ešte k tomu ho skritizovali, že je na Wolverina príliš vysoký. 😀 Ako sa hovorí, „žiaden cosplay nemôže byť dokonalý” a platí to pravdepodobne aj vtedy, keď ide o originál. 😀

Nič nepoteší fanúšikov viac ako nečakaný „cosplay” (pokiaľ však nemáte takú smolu ako Hugh Jackman). Overili nám to Tom Hiddleston ako Loki či Andrew Garfield ako Spiderman – ktorý sa najprv tváril ako obyčajný jednoduchší cosplayer. Cosplay si zopakoval aj o rok, ale už vo svojom originálnom kostýme.


Pri niektorých hercoch sa veru nedá povedať, kedy hrajú a kedy nie. Robert Downey Jr. skrátka JE Ironman.

Byť neprehliadnuteľný a zároveň byť inkognito – aj o tom je cosplay. Adam Savage (Mythbusters) sa o tom presviedča už roky, pričom cosplaye si aj vyrába. Comic Con navštívil už ako Čierny jazdec, Admiral Ackbar, Chewbacca, Beztvárnik, Rocketeer, Jack Sparrow, atď (viac Adamových cosplayov aj s jeho komentárom si môžete pozrieť tu). Na tohtoročnom Comic Cone sa skrýval pod skafandrom z Aliena.

Adam Savage bol dokonca menovaný aj čestným členom 501st Legion. Pri tejto príležitosti prišiel v cosplayi Chewbaccu.

Cosplay je skrátka jedinečnou možnosťou, ako si môžu celebrity vychutnať Comic Con z pohľadu návštevníka. Treba uznať, že mnohí si cosplay veľmi užívali. Tento rok napríklad Peter Jackson a Daniel Radcliffe.  Daniel nadšene hovoril o tom, ako sa ľudia fotili so Spidermanom a chválili mu cosplay bez toho, aby vedeli, že pod maskou sa skrýva predstaviteľ Harryho Pottera. Konečne sa porozprával s ľuďmi ako obyčajný mukel, pričom hlas maskoval americkým akcentom.

Danovi sa skrátka podarilo to, o čo sa snažil predtým i Matt Smith. Ten si však vybral silikónovú masku Barta Simpsona, v ktorej pôsobil trošku ako podivín a ľudia sa s ním skrátka báli rozprávať. Whoviani o tom radi vtipkujú, že Matt mal radšej prísť ako 11th Doctor a stratil by sa tak v dave veľkého množstva Doctor Who cosplayerov. Bavil by sa s fanúšikmi bezproblémovo, možno by mu len skritizovali cosplay, že je na Doctora príliš nízky, alebo by si ho pomýlili s jeho cosplay dvojníkom Mattom Elliottom. 😀

Matt Elliott vs Matt Smith 07

Matt Elliott vs Matt Smith. Viac Elliottových cosplayov si môžete pozrieť tu.
Nedá mi však nepoznamenať, že cosplayer 11th Doctora zo slovenského Comics Salónu 2011 je ešte dôveryhodnejším dvojníkom Matta Smitha. 😉 Škoda, že väčšina dvojníckych súťaží bola obmedzená len na Britániu a USA.

Niektorí herci svoje postavy natoľko milujú, že využívajú každú možnú príležitosť na referenciu, nielen na Comic Cone. Nathan Fillion ako Castle cosplayoval „vesmírneho cowboya”, pričom mal na sebe svoj kostým kapitána Malcolm Reynoldsa (Firefly).

V dnešnom článku nám celebrity ukázali, že je jedno, či ste cosplayer začiatočník s jednoduchým cosplayom, alebo pokročilý cosplayer s náročným takmer dokonalým cosplayom, hlavne nezabúdajte, že cosplay je v prvom rade zábava a nemala by vám ho pokaziť žiadna kritika. Vidíme sa o mesiac v ďalšom článku a na Comics Salóne / IstroCONe. 😉