COSPLAY 101: Ako vyrobiť klobúky a iné cool čiapky

Fezy sú cool. Klobúky sú cool. Steampunkové dvojnásobne. No poriadny cylinder vie byť drahý. My sme však šikovní, a preto si ukážeme hneď niekoľko spôsobov, ako takúto pokrývku hlavy vyrobiť a popritom zrecyklovať zvyškový materiál.

Ako vždy, aj tu si na začiatku treba zvoliť správny strih. Najľahší na výrobu je rovný cylinder. Strih sa skladá z dvoch kruhov a obdĺžnika dĺžky obvodu hlavy. Materiálové možnosti na výrobu klobúkov sú veľké – môžete použiť kožu*, kartón a obaliť ho látkou, koženkou, alebo pre pohodlnejšie nosenie použiť mäkkú dekoračnú penu.

Ak máte veľa malých nevyužitých zvyškových častí látok, stúh, čipiek alebo pierok, tak toto je možnosť, ako ich konečne použiť. Naozaj malé časti môžu dámy použiť na výrobu mini klobúčikov, ktoré pripevnia na sponku alebo čelenku a oživia tak svoj účes.

how-to-make-mini-top-hats

Príde vám cylinder s rovným strihom príliš jednoduchý? Použite strih na zahnuté okraje. 🙂

Top hat patternTopHat Pattern

Ak ani to nie je pre vás to pravé orechové, jedným zo zložitejších strihov je hore sa rozširujúci cylinder. Je však hneď niekoľko spôsobov, ako ho vyrobiť.

a) Použijete niektorý z predchádzajúcich strihov, ale obdĺžnik hore rozstriháte a potom medzery prekryjete (výborný spôsob, ako vyrobiť Klobučníkov klobúk):

105918_12Dec12_IMG_0508

b) vytvoríte takýto strih:

c) alebo použijete najľahšiu alternatívu, a to strih ako pri výrobe fezu. Ako vyrobiť fez sme rozoberali v tomto článku venovanom whovianom.

Máte malé nepotrebné kúsky dekoračnej peny? Použite ich!

Máte starý karnevalový klobúk, ktorý je vám ľúto vyhodiť? Je zničený, príliš obyčajný alebo detský? Pretvorte ho na steampunkový!

 

* Chcete aby váš klobúk vyzeral ako kožený a zároveň ušetriť na koži či koženke? Dekoračná pena je skrátka vďačný materiál, ktorý môžete upraviť takýmto spôsobom.

 

Keď spomíname steampunkové klobúky, nesmieme zabudnúť ani na letecké čiapky.

 

Na záver už len veľa zdaru pri výrobe a pri recyklovaní zvyškových materiálov. 🙂

hat3