Cosplay 101: Materiály, na ktoré žiadny cosplayer nedá dopustiť (1. časť)

craft foamV dnešnom Cosplay 101 sa budeme venovať materiálom, ktoré sú pre cosplayerov na nezaplatenie. Pravidelne sa stratávam s otázkami typu „Čo je to dekoračná pena? Ako sa s ňou robí? Aké sú vhodné farby na maľovanie zbraní?” a podobne. Posnažím sa teda poskytnúť začiatočníkom, ktorí tento článok čítajú, rýchly prehľad dostupných materiálov a ich možné použitie.

Craft foam (dekoračná pena)

craft foam 2Dekoračná pena (pod týmto názvom ju kúpite v obchodoch s umeleckými potrebami v každom veľkom nákupnom centre v Bratislave) pripomína vzhľadom extra tenkú karimatku – k ničomu lepšiemu ju momentálne prirovnať neviem. Je pružná, dostupná v rôznych farbách, dá sa s ňou pracovať presne ako s papierom, ale s tým rozdielom, že sa vám tak ľahko neroztrhne. Jej ďalšou výhodou je možnosť ju ohýbať – v prípade, že ju nahrejete (nad šporákom či teplovzdušnou pištoľou) a necháte ohnutú do určitého tvaru, pena si po vychladnutí tento tvar zachová.

craft foam vysledokPráve pre túto vlastnosť sa veľmi často používa na výrobu doplnkov, brnení, či robotických končatín. Ak však chceme mať brnenie pevnejšie, odporúčam prenu obaliť ďalšou vrstvou papiera. V prípade profesionálnych cosplay brnení sa craft foam používa ako stredná časť na spevnenie wonderflexu (termoplastom na výrobu cosplayov sa však budeme venovať neskôr v inom článku).

Ak potrebujete veľa peny a nepotrebujete ju ohýbať, postačí vám aj karimatka.

Ak hovoríme o výrobe veľkých penových brnení (Master Chief a podobne), tak to už je iná vec. V zahraničí sa používa tzv. EVA foam, ktorej časti sa lepia tavným lepidlom.

Montážna pena (expanzná polyuretánová pena)

Áno, hovorím o tej pene, ktorú vidíte, keď niekto vymieňa staré okná za nové. Pre svoju nízku hmotnosť je ideálna na výrobu napríklad väčších bábok. Vystrihnite z kartónu požadovaný tvar, nastriekajte naň penu, na ňu nastriekajte rozprašovačom vodu a nechajte ju napučať. Nemusíte jej použiť veľa – pena napučí minimálne na trojnásobok. Pena je zo začiatku veľmi lepkavá (takže dávajte pozor, aby ste si do nej nekľakli ako ja, pretože to už z riflí dolu nedáte). Po stvrdnutí je ako polystyrén – smelo ju môžete rezať do požadovaných tvarov obyčajným orezávačom. Pri rezaní vám môžu pomôcť aj hranice kartónu, na ktorý ste penu striekali.
Bábku oblepte novinovým papierom (skrátka kašírovanie) alebo natrite duvilaxom, prípadne oboje. Následne môžete bábku pomaľovať.

Tavné lepidlo a pištoľ

hot_glue_horse_sculptures_by_omg_chibi-d4oqelmJe to veru zázračná vec. Zlepí všetko a drží pevne skoro na všetkom, dokonca i na látke (napríklad keď potrebujete prilepiť plastové gule na Dalek sukňu). Dá sa použiť aj na vytváranie jednoduchých 3D ornamentov.

Tiež sa nazýva aj „najlepší kamarát nestíhajúceho cosplayera” alebo „ouuuuuuuutsssssssssssssssss auuu” potom, ako lepidlo nechtiac vylejete na svoje prsty. Cosplayeri, ktorým sa to stáva pravidelne, už bolesť až tak nepociťujú, lebo získali achievement „ruky z azbestu.” 😀

 Farby

„Aké farby sú najvhodnejšie?” – stále opakovaná otázka, na ktorú je asi vždy tá istá odpoveď. V prípade veľkých jednofarebných plôch sú najvhodnejšie spreje, ktoré dobre slúžia tiež ako podkladová farba. Na maľovanie detailov či vytvárania efektu patiny odporúčam akrylové farby – nepotrebujete nič špeciálne, len vodu a štetec. Farby rýchlo schnú, neotierajú sa a po zaschnutí sú odolné voči vode. V prípade, že chcete nejakú časť nezamaľovať (nezasprejovať), je dobré prelepiť túto časť papierovou lepiacou páskou, čím získate istotu, že farba sa dostane všade, ale nie tam, kam nechcete, aby sa dostala.

Plastové gule/vajíčka

Majú široké využitie, môžete ich použiť ako formy na tvarovanie (dekoračnej peny atď.) alebo po nafarbení zvnútra (akrylovými farbami) ako rôzne čarovné gule či oči.

toothless výroba

Čo sa týka materiálov, toto je základ, ktorý by mal poznať každý cosplayer. Nabudúce sa budeme venovať pokročilejším materiálom.

Poznámka: Dekoračnú penu zoženiete v Da Vinci, odporúčam ten pri Radničnom námestí, lebo to je jediná prevádzka, kde majú formát A3.
* Montážna pena, tavné lepidlo + pištoľ = Baumax. Tá pištoľ sa dá kúpiť aj menšia v Da Vincim, ale odporúčam radšej väčšiu v Baumaxe na lepidlové tyčinky s priemerom 1 cm – tieto náplne sa zháňajú ľahšie a pištoľ tu vychádza lacnejšie než v umeleckých potrebách.
* Akrylky – Da Vinci alebo umelecké potreby. Da Vinci je dosť predražený, odporúčam napr. predajňu Matejko.
* Plastové vajíčka – Da Vinci.