COSPLAY 101: Zvieracie cosplaye a výroba hlavy (1. časť)

Zvieracie masky majú v cosplayi kvôli ich špecifickej výrobe svoje osobitné miesto. Pred samotnou výrobou si však musíme položiť tri dôležité otázky, ktoré zásadne ovplyvnia, kam sa bude samotná výroba cosplayu uberať.

1. Aké veľké je percento antropomorfizovania postavy?

To znamená, že si musíme určiť, či ideme vyrábať ľudskú postavu so zvieracími časťami, zviera pohybujúce sa ako človek, alebo absolútne zviera (najčastejšie pohybujúce sa po štyroch).

2. Do akej miery chceme zachovať proporcie?

toothless_cosplay_2013_by_thebandicoot-d6g6h6yTáto otázka je dôležitá najmä pri cosplayoch „absolútnych zvierat”. Určíme si, aké veľké chceme vyrobiť protézy a do akej miery chceme zachovať rozmery postavy – či chceme vyrobiť cosplay proporčne rovnaký, ale veľkostne menší, alebo zachovať veľkosť aj na úkor niektorých proporcií. V niektorých prípadoch sa proporcie nedajú presne zachovať a cosplayer preto nemá na výber – napríklad ak má daná postava ľudské telo a k jeho pomeru malú hlavu – asi ťažko spravíte masku hlavy, ktorá je menšia než vaša hlava tak, aby sa tam vošla i vaša hlava (to by vedeli len Time Lordi).

3. Kam umiestnime hlavu? Cez čo sa budeme pozerať?

Toto je jedna z najdôležitejších otázok. Umiestnite masku na hlavu a budete sa pozerať cez oči? Alebo je hlava väčšia a budete sa pozerať cez jej ústa? Alebo je hlava úplne veľká, preto ju budete mať na hlave na prilbe a budete sa pozerať cez krk?

VÝROBA HLAVY

Postupov a techník je hneď niekoľko a zároveň sa dajú kombinovať, preto uvediem jednotlivé príklady:

Kukla

Je vhodná pri maskách podobnej veľkosti ako ľudská hlava – čiže pri maskách, kde máme priezor na pozeranie v očiach zvieraťa alebo v ústach. Ku kukle alebo priamo na ňu pripevníte prednú časť tváre zvieraťa. Pri výrobe prednej časti dobre poslúžia karnevalové zvieracie škrabošky zvierat – v mojom prípade sme pre cosplay Kinga z Tekkenu zháňali masku leoparda. Najpodobnejšiu sme však zohnali len vlčiu masku. Tú sme strihaním a lepením papierovej lepiacej pásky prerobili na leopardiu.

King - Hlava

opossum_wip_2_by_grrrowly-d4rsmgl

opossum_wip_3_by_grrrowly-d4srife

Drôtená hlava

Základ masky tvorí drôtená konštrukcia. Táto technika je aplikovateľná na veľké i malé zvieracie hlavy.

Wiz_Head_Tutorial_by_Hyokenseisou_Cosplay

Prilba + molitan/polystyrén/montážna pena

Táto technika sa používa pri výrobe veľkých zvieracích hláv. Snažte sa vyhnúť ťažkým materiálom, aby ste na hlave neniesli ťarchu. Molitan/polystyrén/montážnu penu nalepte na prilbu a orežte do potrebného tvaru. Pri tomto type masky s prilbou možno spraviť otváraciu tlamu.

Základnú konštrukciu masky môžete obaliť potravinárskou fóliou a polepiť papierovou lepiacou páskou. Potom si naň fixkou vyznačíte strih látky a vystrihnete. Takto vystrihnete látku presne a zošijete. Látku tiež môžete nalepiť aj priamo pevne na konštrukciu, ak ste konštrukciu obalili kašírovaním či inak.

Hlava

Na výrobu očí odporúčam už predtým spomínané plastové gule alebo vajíčka, namaľované akrylom či temperou z vnútornej strany.

Pokiaľ sa priezor na oči nachádza v ústach (alebo v krku), odporúčam ich vyplniť priesvitnejšou tmavou látkou – cez masku budete stále vidieť, no vaša tvár zostane zahalená.

Nabudúce budeme v téme pokračovať, zameriame sa na druhy telových protéz pri výrobe zvieracích masiek. 🙂

quad_suit_tutorial_1__head_base_by_lunaartifex-d4fpyw0