COSPLAY 101: Zvieracie cosplaye a výroba konštrukcie tela (2. časť)

Najdôležitejšou časťou výroby zvieracích cosplayov (fursuit) je určiť, akým najvhodnejším spôsobom vyrobíme telo. V tomto článku sa zameriam najmä na konštrukciu zvieracích tiel, ktoré chcú byť proporčne rovnaké ako predloha.

Konštrukcie zvieracích tiel by sme mohli rozdeliť v tomto článku na 3 kategórie: 1. zvieracie telá schopné vzpriamenej chôdze, 2. zvieracie telá s nevyhnutnou konštrukciou podporných nôh, 3. nadrozmerné telá. Pri všetkých typoch konštrukcií je ideálne začať náčrtom svojho tela (prípadne fotografiou) v polohe chôdze cosplayovaného zvieraťa a zaznačiť si umiestnenie protéz tak, aby proporčne sedeli s postavou.

toothless_quadsuit_idea_by_spirit_of_america-d4qe54k

Sneak_Preview_by_Tsukune

Zvieracie telá schopné vzpriamenej chôdze

Základom týchto cosplayov je overal alebo priliehavé oblečenie, na ktoré sú prilepené/prišité protézy (alebo pripnuté suchým zipsom či popruhmi – osobne by som uprednostnila suchý zips pred lepiacou páskou, najmä z dôvodu rýchleho zloženia a opätovného oblečenia protéz), najčastejšie vyrezané z peny, molitanu, alebo podobných materiálov. V prípade jednoduchších zvierat však možno ušiť cosplay v celku ako overal vyplnený vatelínom (či náplňou do vankúšov), kde však  riskujete stratu tvaru počas nosenia (preto sa pri zložitých cosplayoch používa spôsob upevnených protéz a ušitej vrchnej časti kože/kožušiny.)

xerneas_cosplay_leg_tutorial_by_rawrsuitgirl-d6euozs

palkia_cosplay_pokemon_project_2013__for_sale__by_shadowhatesomochao-d6lhoit

Ruky a nohy bývajú väčšinou z praktických dôvodov šité ako samostatné časti. Častým problémom pri cosplayovaní kentaurov či faunov je vytvorenie kopýtok tak, aby ľudské nohy proporčne sedeli ku konskej nohe. Tento problém býval riešený ako hrubšia dolná končatina, no oveľa lepším riešením sa ukázali vyvýšené topánky na podpätku bez podpätku. 🙂

Zvieracie telá s nevyhnutnou konštrukciou podporných nôh

Výroba je rovnaká ako v predchádzajúcom prípade, len  s tým rozdielom, že teraz chcete chodiť po štyroch. Preto je potrebné vyrobiť si predné nohy, ktoré vás podoprú. Základnou konštrukciou môžu byť trubice s úchytkou, ale i barle.

nora_ceberus_quadsuit__body_foaming_wip3_by_10kk-d5maqpp

Končatinu však môžeme spraviť aj zložitejšie, hlavne v prípade kopýtok, ktoré budú simulovať ich pohyb:

quadsuit_stilt_tutorial__hinges__hooves_and_paws__by_monochromeagent-d5i52zl

 

Nadrozmerné telá

482746_10151313868842896_1741881101_nIdeálnym príkladom takýchto cosplayov je Pikachu, Totoro alebo zo slovenských cosplayov Angry Birds v podaní Vierky a Romana.

Pri týchto veľkých cosplayoch (prevažne guľatých tvarov) je často požiadavka použitia čo najmenšieho počtu výplne kvôli zmenšeniu váhy pre ľahké nosenie. Nájdu sa však aj výnimky. Podstatu cosplayu tvorí drôtená konštrukcia obalená látkou. Hrubé nosné drôty bývajú pospájané tenším drôtom na vyplnenie priestoru, aby nevznikli preliačeniny. Konštrukcia môže byť obalená vatelínom, aby bol cosplay mäkký na dotyk, no nie je to nutné. Záleží aj od typu použitej látky – hlavne v prípade kožušín nie je táto vrstva potrebná. Vnútri konštrukcie sa nachádzajú popruhy – možno použiť i opasok a traky – na upevnenie na cosplayera. Takéto nadrozmerné cosplaye bývajú často zložené z dvoch častí, napríklad dvoch pologúľ, ktoré do seba zapadajú. Popruhy (alebo spomínané traky a opasok ako v prípade Angry Birds) sú preto potrebné najmä na upevnenie dolnej pologule na cosplayera.

 

1002973_197217417132062_1899450244_nMožná je však aj konštrukcia z karimatiek, molitanu a montážnej peny. Pena a molitan síce možno umožnia ľahšie vyrezanie tvarov, no nevýhodou je nielen celková váha cosplayu, ale aj väčšie teplo, ktoré bude cosplayer v kostýme musieť znášať. Odporúčam vám pozrieť si fotoalbum postupu výroby tohto úžasného cosplayera Totora, ktorý si dokonca zabudoval do cosplayu repráčiky. Drôtenú konštrukciu s molitanom odporúčam najmä pri výrobe nadrozmerných chvostov či iných častí.

O tvorbe zvieracích cosplayov by sa dalo napísať ešte oveľa viac, pri tvorbe sa fantázii medze nekladú. 🙂 Ak vás zaujíma nejaká konkrétna téma, o ktorej by ste sa chceli v tejto rubrike dočítať, môžete písať svoje návrhy do komentárov. 🙂