#COSPLAY 101: Cosplay mejkap pre náročných

Nemŕtvi, neľudia, mimozemšťania, či pomaľovaní cosplayeri sú neodlúčiteľnou časťou každého veľkého conu. O tradičnom líčení je kopec článkov a videí, preto sa v tomto článku zameriam hlavne na divadelný mejkap pre celotvárové či celotelové líčenie.

1. KRYOLAN FARBY

Kryolan je značkou profesionálneho divadelného mejkapu. Farby sú v porovnaní s bežným mejkapom stále, intenzívne a pôsobia pod divadelným osvetlením realisticky (pri bežnom osvetlení môžu pre ich výraznosť pôsobiť umelo, preto treba postupovať opatrne pri ich použití ako bežných líčidiel).

1191934

 

AQUACOLOR („akvakolorky“)

Akvakolorky sú farebne intenzívny mejkap na báze glycerínu a sú podobné akvarelovým farbám. Nanášajú sa hubkou alebo štetcom za pomoci riedenia vodou. Možná je i aplikácia sprejom. Sú odolné voči oteru a zmývajú sa dole obyčajnou vodou a mydlom. Akvakolorky sú dostupné vo viac ako 132 odtieňoch – v klasických, pleťových, metalických, ale i vo farbách žiariacich pod UV svetlom.

ahsoka_tano_cosplay_clone_wars_by_drummerina-d3dp3ds

Výhody:

  • môžu sa používať aj ako klasický denný mekap – tiene, linka a pod.,
  • sú odolné voči oteru (napríklad ak cosplayujete postavu, kde musíte mať farbou zatreté i pazuchy),
  • ľahko sa odlíčia.

Nevýhody:

  • Môžu sa ľahko rozmazať, ak sa potíte alebo ak vás pokropí voda.

SUPRACOLOR

Supracolor je krémový mejkap na olejovej báze. Ako mastný mejkap má vynikajúce krycie vlastnosti, nie je však odolný voči oteru, preto by sa mal fixovať transparentným púdrom a FIXAČNÝM SPREJOM. Zmýva sa ťažšie než akvakolorky, sú potrebné odličovacie prípravky (napríklad make-up remover cream alebo Hydro Mak-up Remover Oil). Suprakolor sú dostupné vo viac ako 132 odtieňoch, v klasických i v metalických farbách.

Výhody:

  • okrem použitia ako divadelný mejkap sa môže použiť aj ako denný mejkap – na tieňovanie, farebné efekty, zvýraznenie…,
  • dobre kryje.

Nevýhody:

  • nie je odolný voči oteru, je potrebná fixácia,
  • odličovanie je náročnejšie.

DSCF5747

2. ŠPONGIE

Na rovnomerné nanesenie krémového mejkapu sú najvhodnejšie latexové špongie. Pre vytváranie prechodov farebných odtieňov a špeciálne efekty sú vhodné pórovité gumené špongie. Pokiaľ potrebujete namaľovať strnisko, skúste použiť bodkovanú špongiu – jedná sa o maskérsku špongiu s veľmi hrubými pórmi na nanášanie tieňov.

3. LAKY na zuby

Áno, aj zuby sa dajú nafarbiť, sú na to určené laky dostupné v žltej, čiernej alebo hnedej farbe. 🙂 Lak sa odstraňuje zoškrabaním.

4. COLLODIUM

Narbe-schminken-Anleitung-Collodium-11-682x1024

Vynikajúci prípravok na vytvorenie jaziev. Lak nanesiete a necháte zaschnúť. Nenanášajte do okolia očí!

5. MASTIX

Má váš cosplay na tvári alebo tele výrastky, elfie uši, či špecifické fúzy alebo bokombrady? Chcete, aby vaša Harley Quinn či iná superhrdinovská škraboška držala na tvári bez gumičky? Riešením je mastix – lepidlo na kožu. Elfie uši bývajú už často balené aj s ampulkou tohto lepidla. Ak však kupujete lepidlo samostatne, dávajte pozor, aby ste kúpili to správne. Existujú menej lepiace lepidlá – ideálne na lepenie fúzov a silno lepiace lepidlá – vhodné na lepenie uší či chlpov na hobitie nohy.

call_me_mystique_by_nomokis-d6tybre DarthMaul2

Stačí naniesť malú vrstvu na kožu alebo na časť, ktorú idete lepiť a dlhšiu chvíľu podržať. Ak sa vám však bude zdať, že už držíte dlho a mastix vám nechce vaše elfie uši prilepiť, nepridávajte hneď viac lepidla, ale skúste radšej vaše elfie ucho nanesené lepidlom dlhšie pritláčať. Akonáhle lepidlo zaschne, drží naozaj pevne a v prípade, že použijete príliš veľa lepidla, môže byť neskoršie zlepovanie bolestivé. Aj to sa dá však vyriešiť zakúpením odstraňovača mastixu (pomocou ktorého si vaše cosplay násady môžte po použití vyčistiť).

UPOZORNENIE! Pokiaľ si plánujete vyrobiť alebo kúpiť hlavne väčšie latexové protézy, je dobré najprv zistiť/odskúšať kúskom latexu, či nemáte na latex alergickú reakciu. V prípade alergie pouvažujte radšej nad silikónovými maskami/protézami.

tumblr_mavkqvPZIQ1qzp5ffo1_1280

Spomínané prípravky zakúpite najľahšie v divadelných potrebách (v Bratislave to je napríklad Koloria na Dunajskej ulici) alebo cez internet.

Návrhy na témy, ktoré by vás v rubrike Cosplay 101 zaujímali, mi môžete opäť zanechať v komentároch. 😉