EduLinks #1: Gamification – Hrať sa dá so všetkým

Primárnou náplňou edutainmentu je spájať príjemné s užitočným, čiže hľadá spôsoby, ako sa učiť záživnejším spôsobom. Náučné videá sú síce fajn, ak sú urobené zaujímavo, no ešte vždy sa môžu zvrhnúť na mierne pasívne slintanie pri obrazovkách, z ktorého si divák nič neodnesie. Skrátka im chýba interaktivita.

Hrám nie.

1) TED talk

Nedávno som narazil na TED talk, kde chlapík menom Gabe Zichermann (ďalší, čo potvrdzuje teóriu, že existuje korelácia medzi inteligenciou a neštandardným ochlpením na hlave) hovorí o koncepte zvanom „gamification“. Postup je jednoduchý:

Krok 1: Máme niečo nudné, nefungujúce, nezáživné.
Krok 2: Aplikujeme herné princípy.
Krok 3: ???
Krok 4: Profit.

Na konkrétnom príklade sa to dá predviesť takto: So súrodencom/partnerom/domácim miláčikom sa delíte o povinnosti v dome. Zavediete skill systém (dishwashing, vacuum cleaning, etc.) a zakaždým, keď vykonáte niektorú z tých činností, skill sa vám zvyšuje. Keď dosiahnete určený level, nasleduje nejaká odmena, ideálne taká, ktorá má nejakú hodnotu v reálnom svete (titul „sweeping master“ je síce fajn, ale holky naň budete baliť pomerne ťažko).

2) Gamifying Education

Nasledujúce video obsahuje celkom použiteľné nápady, ktoré by pomohli pretransformovať vzdelávací systém na strhujúce RPG, v ktorom sa vtelíte do postavy študenta, ktorý má v rukách osud budúcich generácii. Myšlienka, že by sa prešlo na systém častej pozitívnej motivácie rozhodne nie je na zahodenie.

3) ClassRealm

Tento človek sa rozhodol, že to s gamifikáciou vyučovania dotiahne ešte ďalej. Vytvoril projekt, web, aj Kickstarter kampaň. Škoda len, že sa mu podarilo vyzbierať iba tretinu sumy. Učitelia zjavne nepatria medzi veľmi aktívnych Kickstarter backerov. On to však nevzdáva a projekt pomaly pokračuje ďalej. Ktovie, možno aj vaše deti budú namiesto jednotiek zbierať XP a achievementy.

4) The Wiki Game

wikigame

Koniec druhého videa podsúva zaujímavú myšlienku – je síce fajn vedieť veci, ale v izolácii sú úplne nepoužiteľné. Načo sú človeku perfektné teoretické vedomosti o Henrichovi VIII., ak ani netuší, kde sa nachádza Veľká Británia? Práve tento problém vám (teoreticky) môže pomôcť napraviť The Wiki Game – hra, v ktorej sa naučíte hľadať medzi vecami spojitosť.

Princíp je jednoduchý – v stanovenom čase sa musíte klikaním na odkazy v článkoch na Wikipedii dostať z bodu A do bodu B. Čím, rýchlejšie, tým lepšie. Súťažíte s reálnymi ľuďmi, takže môže byť dosť zábavné pretekať sa s vašimi známymi, kto prvý nájde spojenie medzi Elmom a Vesmírnym programom Uzbekistanu. Pre náročnejších sa nájdu aj ďalšie herné módy a pre ľudí, čo sa potrebujú zabaviť v MHD aj iOS aplikácia.

5) Air Forte

forte

Hra sa však dá spraviť naozaj zo všetkého. Air Forte od indie developerov Blendo Games (Atom Zombie Smasher, Gravity Bone, Thirty Flights of Loving) zlepší vaše násobenie, znalosti geografie a anglickú slovnú zásobu. Primárne je síce určená pre nižšie vekové kategórie, ale pohrdnúť sa ňou nedá. Možno si aj vy uvedomíte, že vám spôsobuje nevídané potešenie, keď malé červené lietadielko zbiera násobky deviatky (spolu s násobkami jedenástky jednoznačne najlepšie násobky). Máloktoré vzdelávacie PC hry si môžete zahrať štyria na jednej mašine, a pravdepodobne žiadna nemá podporu gamepadov. Ak vám je priveľa vyhodiť 15 dolárov za plnú verziu, tak môžete otestovať aspoň demo.