EduLinks #10: Language Master alebo 8 spôsobov ako sa úspešne levelovať v jazykoch

Možno vás občas trápi, že sa po slovensky ešte vždy vyjadrujete ako škôlkar. Možno túžite po anglickej slovnej zásobe Williama Shakespeara alebo nebodaj Stephena Frya. Možno sa chcete naučiť nejaký nový jazyk. A možno vám pri tom niektorý z nasledujúcich linkov pomôže.

 

1) Slovo na dnes

 

slovo

Web, ktorý robí presne to, čo tvrdí – každý deň vám do feedu vypľuje nejaké zaujímavé slovo. Môžete ho odoberať ako RSS, FB alebo Twitter feed. A svojou novonadobudnutou slovnou zásobou môžete tvoriť nezrozumiteľnejšie vety než kedykoľvek predtým!

Čo je to za kaľavnú robu, čo trtúľa rínkom?

 

2) Slovenčina na slovíčko

naslovicko (2)

Každý poriadny grammar nazi si na dobrú noc číta príspevky tejto nádhernej FB stránky. Vyťahovať zakaždým to isté obskúrne pravidlo je predsa trápne, a tak treba pravidelne rozširovať svoje znalosti spisovného jazyka.

X: Neopravil si ma, keď som povedal „neni“. Je ti dnes niečo?

Y: Dnes čakám na to, kým povieš „posilovňa“.

3) Milujeme slovenčinu

456_466105726776834_1413747357_n

Podobné jazykové okienko ako Slovenčina na slovíčko nájdete aj na slovakofilnom portáli Milujeme slovenčinu. Príspevky síce nepribúdajú až tak pravidelne, ale rozhodne stoja za obhliadnutie. A ak zostanú vaše chúťky aj naďalej neuspokojené, pozrite si tento nádherný zoznam s mierne ironickým názvom.

X: Nejdeš vonku?

Y: NIKDYNEPOARGHTZFD!!!!1!!!

4) Lexipedia

lexipedia

Slovníky sú cool n‘ stuff, ale niekomu sa veci ľahšie pamätajú vizuálne. A tým teraz nemyslím obrázkové slovníky, kde sa naučíte názvy zvieratiek, čo žijú na farme. Introducing: Lexipedia – sémantická mapa, ktorá vám ukáže vzťahy medzi slovami.

5) Anki

 

Anki

Anki je prekvapivo schopný open-source program na výrobu flashcardov. Ale keďže program, ktorý spáruje slovo a jeho preklad alebo definíciu, dokáže nakódiť už aj vaša mačka, tvorcovia sa rozhodli trošku rozšíriť jeho funkcionalitu. Je crossplatformový a synchronizuje sa aj s mobilnými zariadeniami. Okrem toho môžete ku každej kartičke priradiť obrázky, zvuky, videá a pokojne aj nejaký ten LaTeX tag.  Ak vám to nestačí, má už aj celkom slušné množstvo addonov. Využiť sa teda dá nielen na obohacovanie slovnej zásoby, ale na memorovanie prakticky čohokoľvek. Hlavné mestá, akordy, básničky, priblblé definície na skúšku – you name it!

 

6) Vocabulary.com

vocabulary

Junáci z vocabulary.com si nielen uchmatli ideálnu doménu, ale vytvorili prakticky dokonalý web na zlepšovanie anglickej slovnej zásoby. Učíte sa formou testov, systém sa prispôsobuje vašej úrovni, získavate body a achievementy (dokonca majú aj rebríčky najúspešnejších užívateľov). Definície sú písané ľudskou rečou(!), nechýbajú nahrávky, vety s príkladmi, ale aj naozaj polopatistické vysvetlenie významu. Okrem toho sa môžete otestovať v spellingu.

7) Babbel.com

 

babbel

Babbel je web, ktorý vás naučí európske jazyky vrátane severských, turečtiny a z nejakého dôvodu aj indonézštiny. Za poplatok ponúka štandardné kurzy na zlepšenie písania, gramatiky, či čítania s porozumením. Zaujímavý je však hlavne možnosťami na budovanie slovnej zásoby, ktoré sú okrem ich webovej stránky zadarmo dostupné aj ako mobilné aplikácie. Ich silnou stránkou je hlavne prekvapivo dobré rozoznávanie hlasu. Len sa poučte z mojich chýb a nesnažte sa prekričať dav v autobuse.

8) Duolingo.com

duolingo

Už som ho raz spomínal, ale do tejto témy je ideálny. Web, ktorý zabil dve muchy jednou ranou. Pomocou viet na preklad vás naučí najobľúbenejšie európske jazyky a popri tom pomáhate lokalizovať internet. Funguje na rovnakom crowdsourcingu ako reCaptcha.