EduLinks #8: The ? Senses

Je čas na ďalší tematický diel EduLinks. Dnešná téma: zmysly.

V škole vám odjakživa vtĺkali do hlavy, že človek má 5 zmyslov. Ešteže túto odpornú dezinformáciu môžeme zvaliť na niekoho iného (*ehmaristotelesehm*). No aj keď propriocepcia, equilibriocepcia a termocepcia znejú zaujímavo, aj pri skúmaní pôvodných zmyslov sa dá ešte vždy naraziť na niečo zaujímavé.

 1) Can we only smell 10 smells?

Truthloader predstavuje teóriu, že rovnako ako vnímame tri základné farby, vône by sa dali zredukovať na základných 10. Čo myslíte, aké vône by mohli ašpirovať na titul „základné“? Budú to „zvratky sobotňajšej noci“ alebo „týždeň neumývané toalety“?

2) You Can’t Touch Anything

Michael z Vsauce si kladie otázku, či vôbec existuje niečo ako dotyk. Jasné, dotýkate sa vecí každý deň, ale čo ak sa pozriete na molekulárnu úroveň?

3) True Facts About The Mantis Shrimp

ZeFrank zmyselným hlasom rozpráva o ústonožkách a ich impozantnom zraku. Skúste si predstaviť svet, kde vidíte namiesto 3 základných farieb 12 (Ak sa to niekomu podarí, dostane lízatko).

4) How Old Are Your Ears?

S ASAPscience môžete otestovať svoj sluch a zisiť, či vás dlhoročné navštevovanie metalových koncertov pripravilo o schopnosť rozlišovať vysoké frekvencie.

5) Why People Taste Things Differently

Junák z Discovery News sa zamýšľa, prečo má každý iné chute. Prečo sa vám chce z čierneho pelendreku zvracať a prečo iným nerobí problém miešať mlieko s kofolou?