EduLinks #0: EduTube alebo ako sa učiť na Jútube

Máte pocit, že po dvadsiatom virálnom videu v rade vám už odumreli všetky mozgové bunky? Nezúfajte! Čas strávený na internetoch môže byť aj obohacujúci. Nasleduje 10 inteligentných YT kanálov.

1. PBS Idea Channel

Tušíte, čo má spoločné Santa Claus a wrestling? Mike Rugnetta z PBS Idea Channel nájde spojitosť medzi naozaj čímkoľvek a ukáže vám, že aj popkultúra nás má čo naučiť. Ak ste sa niekedy zamýšľali nad tým, čo znamená #edutainment na junikorňáckom twittri, tak videá na PBS Idea Channel sú odpoveď.

2. Vsauce

Pôvodne bol zameraný na awkward gaming jokes, v súčasnosti vám Michael a jeho facial hair odpovedia na závažné otázky typu „koľko váži internet?“ či „prečo máme dve nosné dierky?“ Popri štandardných príspevkoch sa občas vyskytnú videá s kúlovými gedžitmi a vtipnými obrázkami.

3. CGPGrey

Svet je mätúci. C.G.P. Grey vám všetko vysvetlí riadne polopatisticky a ideálne to zaklincuje neodolateľným Vennovým diagramom.

4. ASAP Science

Podobné ako CGPGrey, ale menej lásky pre Vennove diagramy, viac videí, viac ručne kreslených vysvetliviek. Vedecký pohľad aj na každodenné veci. Môj osobný favorit je video s názvom „The Science of Morning Wood“.

5. Smarter Every Day

Na základe aktivity by sa skôr hodil názov „Smarter Every Week“. Okrem iného sa napríklad dozviete, prečo mačky vždy padnú na nohy.

6. Numberphile

Prečo sa počítadlo na videách na YouTube zasekáva na 301? Úchylák na čísla to vie.

7. Vi Hart

Keď už sme pri matematike, Vi Hart vo vás prebudí lásku k hexaflexagónom (budete ich mať plnú obývačku), Möbiovým pásikom a matematickému vareniu.

8. Veritasium

Awesome fyzika.

9. Minute Physics

Kreslená fyzika.

10. Crash Course

Crash Course sú dvaja bratia, ktorí vás naučia to podstatné z histórie, literatúry, biológie a ekológie.

BONUS

The best for last – video, kde sa v priebehu 11 minút naučíte, ako správne konzumovať melón.