FitLinks #1: Exergaming


S pojmom „exergaming“ ste sa pravdepodobne ešte nestretli, ale ešte je vždy pravdepodobné, že si domyslíte, čo znamená. Je mi síce trochu trápne spochybňovať vašu intelektuálnu úroveň, ale vybavme si formality. Exergaming = exercise + gaming.

Poslednou dobou celkom populárna vec. Istí ľudia si skrátka povedali, že keď sa nedá vyhnať nás spred počítačov a hracích konzol von, treba vohnať von do počítačov a konzol. Vďaka tomu si teraz môžete zahrať tenis alebo golf bez toho, že by ste sa museli kontaktovať s tým škaredým zlým denným svetlom a nebodaj sa stýkať s tými bekanými ľuďmi.

Ako na to? Ukázalo sa, že to nebude také jednoduché, ako strčiť stacionárny bicykel pred telku. Alebo žeby predsa?

1. Gamercize

Niekto si zjavne povedal, že to BUDE také jednoduché a basta. Až na to, že to technicky prepojil a vy sa môžete hrať jedine, keď hýbete nohami. V momente, keď zastanete, sa vám zamkne ovládanie a vy si môžete pískať. Ale treba uznať, že túžba dokončiť poslednú misiu v Halo 3 je oveľa motivujúcejšia, než keď na vás ziape telocvikár. Poteší aj kompatibilita s prakticky čímkoľvek, čo vzniklo v tomto tisícročí a hrajú sa na tom hry. Ak vám neprekáža, že je to mega drahé a vyzeráte pri tom neopísateľne vtipne, tieto mašiny sú určené práve pre vás! Ak som vás ešte stále nepresvedčil, tak si pozrite toto skvostné promo video.

2. Dance Dance Revolution

O niečo (dosť) sofistikovanejšie riešenie a prakticky prvý naozaj úspešný príklad exergamingu. DDR už od roku 1998 frustruje ľudí s nedostatočnými pohybovými schopnosťami a (ak nemáte šťastie na nejakú príjemnejšiu verziu) píli uši japonskými high speed techno remixmi. Napriek tomu DDR-ko ľudia milujú. A dokonca aj na školách sa hrá namiesto telocviku. And zjavne je to the best thing ever.

3. EyeToy

Niektorí z vás si ešte možno pamätajú na tie nádherné časy, keď sa umývali virtuálne okná (mom would be so proud). EyeToy bola ale v motion-trackingu veľká vec a okrem rôznych minihier sa na ňom dala spraviť aj celkom použiteľná rozcvička.

Vyšlo naň pomerne mizerné množstvo hier, keďže developeri si uvedomili, že s jednou webkamerou sa toho až tak veľa narobiť nedá (príkladom je implementácia v The Sims: Pets, kde sa môžete maximálne tak odfotiť so svojím virtuálnym zvieratkom).

4. Wii

312695-wii_fit_big

Wii bolo pre Nintendo veľký krok. Keď sa rozhodli konzolu ovládanú primárne pohybom, všetci na nich čumeli v nemom úžase. A napriek tomu, že v porovnaní so svojimi (o niečo neskôr vydanými) súpermi boli jeho technické špecifikácie na smiech, predalo sa ich neuveriteľne veľa (zdôvodnenie mainstreamovým rodinným zameraním a bla bla, jasné). Exergamingový potenciál bol nepredstaviteľne veľký. Jediná nevýhoda je, že vo väčšine prípadov si pocvičia asi tak štyri svaly na vašej dominantnej ruke a s najväčšou pravdepodobnosťou si nejaký z nich natiahnete. Preto vznikol Wii Balance Board a Wii Fit.

Prekvapivo použiteľná záležitosť, s ktorou sa dá robiť všetko od jógy, cez štandardné cviky až po hry a zároveň funguje ako váš virtuálny osobný tréner (ktorý oveľa menej pindá na to, čo robíte zle, než tí bežní). And remember – don’t forget the wristwrap!

5. Kinect

Microsoft si spomenul na to, akí boli ľudia nadšení z EyeToyu a tak si povedali, že musia nejak tromfnúť Sony. Pridali jednu kameru a voilá, najoriginálnejší najultimátnejší nápad sa zrodil. Ľudia boli nadšení, že sa už nemusia otravovať s všemožnými ovládačmi a môžu svojvoľne poskakovať pred televízorom. Rozhodne sa naposkakujete viac ako pred Wii (Váš sweat’o’meter bude pri Kinecte pravdepodobne dosahovať nezvykle vysoké hodnoty). Susedia zdola však rozhodne nebudú nadšení. No a Kinect for PC vám dovolí zahrať si takto napríklad Skyrim.

6. Move

Sony skončilo ako piate koleso na voze a šiesty bod v zozname. Spravili Move, ktorý je v podstate Wii Remote s menším počtom tlačidiel, majú Eye, čo je v podstate Kinect s menším počtom kamier. A celkovo sa nemôžu chváliť ani veľmi veľkým počtom hier. Ak ale hľadáte niečo ako Wii s krajšou grafikou, alebo vám chýba svietivá gulička na konci vášho Wii Remote, tak to pravdepodobne nebude až taká zlá investícia.