Invázia v Londýne – report z conu Inva2ion

Invasion je londýnsky con zo série Starfury Conventions, ktorý je oslavou Scifi. Zúčastnil som sa jeho druhého ročníka (Inva2ion), ktorý mal takmer výhradne ženský lineup (8 žien, 2 muži). Vďaka tomu ho hneď na Opening ceremony Aaron Douglas premenoval na EstrogenCon. Na svoje si mohli prísť fanúšikovia Dollhouse (Eliza Dushku, Dichen Lachman), The Guild (Felicia Day, Amy Okuda, Robin Thorsen), Capricy a BSG (Alessandra Torresani, Aaron Douglas), Stargate Universe (Elyse Levesque, Alaina Huffman) a napríklad aj Star Trek knižiek (Jim Swallow).

Na úvod musím ešte dodať, že som sa tam nevydal sám, ale mal som doprovod, kofolu (to je nick, nie nápoj), ktorej ďakujem, lebo inak by som bol asi stratený a nedostal sa ani k registrácii. Prílet do Londýna na Heathrow v piatok poobede, relatívne rýchly presun na hotel, zložiť si veci a pomaly sa vydať smerom na Inva2ion. V okolí letiska premávajú busy zdarma, takže stačí naskočiť na ten správny a je to do hotela pár zastávok. Ja som si zvolil pešiu formu dopravy, čiže 15 minútová prechádzka. Ubytovať sa dá aj priamo v hoteli, kde sa konal con, ale samozrejme za nehorázne ceny. Registračku otvorili už niečo pred štvrtou, keď tam stála fronta ľudí, my sme si v pohode počkali, kým sa to zlepší. Nakoniec ideme do fronty, kde sa pýtame, či je to jedna fronta pre regular aj gold tickety, človek pred nami suverénne odpovie, že áno, na čo sa ja pozriem na kusy papierov nad stolami, kde je na jednom napísané „regular“ a na druhom „gold“, čiže ja prejdem k prázdnemu stolu a rovno dostanem svoju zlatú vstupenku.

Yay, con môže začať, teda skôr presun do ďalšej fronty, aby sme vychytali lepšie pozície. Ideme si teda rovno kúpiť lístky na fotenie s hosťami, čo vyzerá asi tak, že sa pozriem na ceny, zavriem oči, prepočítam s kým sa môžem fotiť, s kým sa chcem a po príchode na rad len ukážem na papieri na stole časy s hosťami, kedy chcem ísť, dostanem tickety a odovzdám všetky peniaze, čo som si pred chvíľu vybral z bankomatu (to len znamená, že som si nevybral málo na merítka conu) :D. Ďalej sa ešte môžeme postaviť do fronty na výber fotiek na podpisy, čo som si povedal, že nepotrebujem, veď si nechám podpísať fotky s hosťami, čo si na druhý deň rozmyslím a už bez čakania vo fronte zopár fotiek vyberiem a zaplatím, výhodou je, že k fotke mám rovno podpis v cene.

inva2ion4

Večer nás čaká otvárací ceremoniál v hlavnej sále, vďaka môjmu gold ticketu si môžem nájsť miesto v predných (asi 6-tich) radoch. Neviem, kto to zdržoval, ale nezačalo sa na čas, našťastie sú na to technicky pripravení a na urýchlenie čakania nám pustili zopár web videí, myslím, že medzi nimi bol aj Flog. Po asi pol hodine sme sa dočkali Seana Harryho (hlavného orga) a začal nám uvádzať hostí, ktorých uvidíme. Postupne vymenoval celý lineup.

Po krátkom predstavení hostí sa sála vyprázdňuje, pripravuje na párty a ľudia s gold ticketmi sa presúvajú do inej miestnosti, kde sa odohrá meet and greet s hosťami. V miestnosti vidím 16 stolov, pri niektorých sú už partie ľudí, ktorí sa očividne už veľmi dobre poznajú, tak si vyberiem nejaký s malým množstvom ľudí a zaujmem strategickú pozíciu. Na ostatných stoloch už majú rozložené rôzne sladkosti, špeciality, alkohol, čo si návštevníci doniesli aj na privítanie hostí a stolové hry na skrátenie času, pričom náš ostáva dosť prázdny, väčšina z nás sú Starfury virgins, tak sme nevedeli, čo sa patrí. Poznámka pre budúci con: zobrať so sebou aspoň domácu a nejaké sladkosti.

Doprovod s prvými hosťami prichádza asi po štvrť hodine, ktorí si sadajú na voľné miesta k stolom. Môj strategický výber miesta na sedenie sa vyplatil, jediné miesto pri našom stole, čo ostalo voľné, bolo po mojej ľavici. Postupne sa k nášmu stolu dostali všetci hostia, prehodili zopár viet, trošku sa povypytovali, pozoznamovali a podobne, kým k nim nepristúpil doprovod a nedal im najavo, že by už mali ísť k ďalšiemu stolu. Všetci boli príjemní, aj keď na niektorých už bolo vidno únavu a jetlag, ale zvládli to veľmi dobre. Niektorí s dvoma fľašami piva, ako Aaron, ktorého prvé slová boli, aký chľast pre neho máme my. Na podrobnosti, napr. ako mi Felicia povedala, že mám pekný prízvuk, že či som Frantík :D, odpoviem osobne alebo v komentároch. Keď sa pri nás vystriedali už všetci herci, čo sme si súhlasne potvrdili, sme sa zodvihli a odišli, ako už spravil jeden stôl pred nami. Kto ešte nebol unavený, sa mohol ísť baviť na parket, prípadne na bar, kde mohol stretnúť niektorých hostí, minimálne Aarona, ale keďže som bol dosť zničený a nechcel som si ospalosťou pokaziť celú sobotu, a väčšina herečiek nevyzerala, že by sa šla ešte zabávať, som sa vydal smer posteľ.

inva2ion5

V sobotu nás prvá photo session čakala už o deviatej ráno s Aaronom a Alessandrou. Taká skorá ranná hodina rovno po prílete je akoby photo session mala byť o jednej ráno, čo Aaron hneď komentoval a dodal, že tam pôjde pravdepodobne rovno z baru s fľašou piva a vyzval fanúšikov, aby v túto nekresťanskú hodinu prišli, v čom chcú, v pyžame, župane, uteráku (neveril, že by tak skoro už niekto naozaj mohol byť hore). Niektorí tak naozaj prišli vrátane Aarona, ktorý prišiel v boxerkách a tričku, no po pár fotkách skonfiškoval staffáčke župan a ďalej sa fotil už len v ňom.

Po fotení s Chiefom a Zoe mi už ostávalo len počkať na ďalšie fotenie o jedenástej s The Guild cast, teda s Feliciou, Amy a Robin, všetky tri vyzerali už oveľa sviežejšie ako večer predtým, tu bolo už fotenie komplikovanejšie, najskôr sa postaviť do fronty na jednu, potom na druhú, čo sa nefotili súčasne, čiže sa dofotila jedna skupina, šla ďalšia a tak ďalej, prekvapivo to tiež ubehlo rýchlo, minimálne s odstupom času mi v pamäti ostávajú len tie fotky. S niektorými ľuďmi aj prehodili zopár slov, nebol to žiaden závod, kde by sme sa museli ponáhľať, priskočiť, odfotiť, odbehnúť, vcelku príjemné a profesionálne.

Aj napriek časovému presahu sme ešte stihli guest talk Alessandry a Aarona, proste Aaronove historky z natáčania a podobne sú na nezaplatenie a na Alessandru sa stačilo len pozerať a smiať sa na tom, ako si robili srandu z Felicie, keď po nákupe v Starbucks v jednej ruke čaj, v druhej káva a zahlási „Hey, I’m double fister.“ Ďalej som už do konca guest talkov presedel v hlavnej sále. Po nich nasledovala podpisová session, v sobotu to bolo len pre gold tickets. Ešte pred podpismi som si vyzdvihol fotky z photo sessions, aby som im mal dať čo podpísať.

A zas do ďalšej fronty na podpisy, toto bola asi najdlhšia fronta, možno som si vystál hodinu v rade, kým som sa dostal do miestnosti, kde sa postupne chodilo od stolu k stolu a nechávali sa podpisovať osobné predmety alebo kúpené fotky. Čo som nespomenul je, že každý má v cene jeden podpis od každého hosťa na personal item (napr. fotka s hercom, odznak, dvd, plagát alebo iné oficiálne predmety). Tu sa pri každom stole menila dĺžka fronty podľa toho, kto si koľko toho nechal podpísať, kto sa ako vykecával a podobne, čo mi až tak nevadilo, lebo ak sa už s niekým herec/herečka vykecávali, tak sa mohli aj s mnou trošku pobaviť. Čiže autogramiáda bol ďalší oficiálny moment, kde s hosťom prehodiť zopár slov. Najviac zdržovali frontu asi Aaron a Felicia.

Po podpisovaní mi ostal ešte nejaký čas na regeneráciu, chvíľku si zdriemnuť pred večerným programom, ktorý zahŕňal scifi poznávací kvíz, ktorý som nestihol od začiatku, lebo som vedel, že nebudem mať šancu, a kostýmovú súťaž. Scifi kvíz, ako sa ukázalo, by som fakt nedal asi ani 20 z 50 otázok, poznávali sa hrdinovia, záporáci, roboti, lode, androidi a asi pol minúty na jeden obrázok. Kostýmovej súťaže sa nezúčastnilo veľa ľudí, aj keď bolo dosť návštevníkov v kostýmoch. Najlepší kostým suverénne vyhrala skupina, ktorá bola prezlečená za steampunk Spoločenstvo prsteňa, čo minulý rok vyhlásil Sean ako challenge pre budúci rok a títo ľudia sa toho majstrovsky chopili. Ale nejaké ocenenie dostal asi každý zúčastnený.

inva2ion2

Po kostýmovej súťaži sa pozvoľna rozbehla zábava na parkete a na bare, kde sa objavili hádam všetci hostia okrem Elizy, ktorá si musela robiť domáce úlohy (trufax). Na parkete sme teda mohli vidieť takmer všetky herečky ako sa vlnia do rytmu všemožnej hudby medzi ostatnými tancujúcimi, jedine Robin stála s pohárikom vína kúsok od nich. Hviezdy sa zapojili aj do anglánskeho synchronizovaného tancovania, čo začne tým, že všetci, čo začujú známu melódiu (majú ich zo desať), sa nahrnú na parket a potom začnú synchronizovane predvádzať nejaké kroky. Celé to vyzerá ako opakovanie asi 5 krokov, rôzne prehodených v závislosti na skladbe, ale všetko je to takmer to isté, ale vyzerá to efektne. Kto nechcel byť na parkete, mohol sa baviť s Aaron na bare, kde nechal do seba liať hádam všetko možné vrátane Absinthu.

O polnoci nám Sean predstavil špeciálneho hosťa, ktorý sa na nás prišiel pozrieť, Jonathana Woodwarda. Všetkým, čo neboli prvý krát na Starfury cone, bolo jasné, že o šialenú zábavu zahŕňajúcu kopu alkoholu je postarané, teda minimálne Aaron a Alessandra mali ďalšieho hosťa do chľastacej party. Postupne ako sa vytratili herci z hlavnej sály, som sa pobral i ja, zas načerpať trošku energie na ďalší deň.

Nedeľa ráno, to na mňa už začalo doliehať povedomie toho, že to je posledný deň conu. Šiel som tam o niečo neskôr, fotenie s Elizou a Dichen bolo až o jedenástej, čiže rovno do fronty, len som úplne nevedel ktorej. Dichen sa fotila v jednej miestnosti a Eliza s Feliciou vo vedľajšej, ale na Dichen bolo menej ľudí, tak ma hneď nasmerovali tam. Očividne mali náročnejšiu noc, Dichen prišla s niekoľko minútovým meškaním so slovami „Sorry guys I’m late, it’s your fault.“ Po odfotení prešiel rýchly presun do fronty na Elizu, na kraji sedela Felicia, človek ju až chcel ľutovať, keď videl ako zničene vyzerá :D.

Medzitým už bežal panel s Aaronom, Alessandrou a Jonathanom, z ktorého sme chytili ešte dosť veľkú časť, dozvedeli sa mnoho informácií o Jonathanovej rodine, o jeho spoďároch s trblietavými pásikmi, ako to okomentovala Alessandra, keď si stiahol nohavice „It gliters.“ Ale koniec panelu – čím ma úplne odrovnali – bolo, keď sa Jonathan priznal, že v skutočnosti môže sobášiť, je vysvätený v nejakej cirkvi a zrazu sa to zvrhlo na „Vytvorte rad na prijímanie.“

inva2ion

Aaron podával ľuďom Pringles, Alessandra im liala do úst Whisky a Jonathan si namáčal ruky vo Whisky a patlal ľuďom hlavy, po čom mali povedať „Aleluja“ do mikrofónu, ktorý mal zastrčený v nohaviciach. Týmto pretiahli svoj panel len o pol hodiny a Robin s Amy prišli a len povedali „Hmm, tak máme asi 15 minút, pýtajte sa.“ Ďalej nasledovala pauza, hodina s Dichen, kde nám pustila krátky film, na ktorom pracovala, potom Elyse a Alaina, ktoré som moc nevidel, dal som si obedňajšiu pauzu a prišiel až na Felica & Eliza panel. A potom už len podpisovanie pre regular tickety.

Po podpisoch nasledovala večerná Closing ceremony, herci ďakovali, zdravili a pomaly sa začala posledná párty. Chvíľu trvalo, kým sa začali opäť zbiehať ľudia, asi sa šli upraviť, prípadne prezliecť do kostýmov (nie spoločenských, ale postáv z Video hier) na večer. Tu som už len čakal na posledné hodiny, posledný krát zazrieť hviezdy, prípadne sa pokúsiť prehodiť pár slov. Čo sa mi podarilo, vďaka kofole, s Aaronom, ktorý jej už pri podpisoch povedal, že sa má za ním zastaviť. To všetko vďaka tomu, že si necháva podpisovať nakreslené portréty, to vždy zaberie. Funguje to ako dobrý dôvod prísť za hosťom, že mu ukážeš niečo zaujímavé, čo tvoríš, ukážeš tvorbu a podobne.

Inva2ion7

Čiže kofola si odchytila Aarona, ja som jej bol v pätách, ukázala kresby a potom jemne nadhodila, či by nechcel prísť do Prahy alebo na FFko, kde zažije 11 dní piva, čo ho nesmierne nadchlo a Praha zas kvôli tomu, že sa páči jeho žene, ale on tam ešte niekdy nebol. To sa už pripojil aj Jonathan, ktorého to tiež veľmi zaujalo, pozrel na Aarona, povedal „So, prague it is!“ a už začali vymýšľať plán ako si spravia tour po európskych krčmách, každý deň, iné mesto. Takže misia splnená, nalákať Aarona do Čiech. Podobný postup sme chceli ešte spáchať s Feliciou a možno Alessandrou, ale tie sa nie a nie ukázať, na parket prišla len Dichen a na bare bolo vidno len Aarona. Tak sme to po pár hodinách vzdali, rozlúčili sa s Aaronom a šli si zdriemnúť na hotel, kým som nemusel vstávať na lietadlo.

Malé rady na záver, pokiaľ nie ste extra spoločenskí, je dobré ísť na con s niekým alebo tam niekoho poznať. Ak idete na meet and greet, ale aj ak nie, zoberte si zo sebou napríklad domácu, je to dobrý dôvod na začatie konverzácie, prípadne kreslite, maľujte, nejak tvorte a nebojte sa to ukázať vašim hviezdam. A nakoniec, nebojte sa pristúpiť k hercom, pozdraviť, spýtať sa, sú to tiež len ľudia a všetci čo boli na Inva2ion boli veľmi priateľskí a nestránili sa kontaktu.

Použité od Grant Gowdy, Howard Crowe, R@100