Kúp si bundle, nakŕmiš developera

Hromada z vás si už určite kúpila nejaký herný balíček, čiže “bundle“. Ide o veľmi jednoduchý princíp, kedy niekto pripraví hromádku hier a predáva ju niekoľko dní, najčastejšie modelom pay-what-you want. Ak chcete vidieť dobre fungujúci prototyp, pozrite sa na Humble Bundle, ktorý sa špecializuje primárne na indie hry. A prečo je vlastne taký úžasný?

1. Je to lacné

Minimálna suma je stanovená na 1 cent, takže hry vám prakticky dávajú zadarmo (Ak venujete 1 dolár, dostanete aj Steam keys, takže sa môžete vyžívať v rozširovaní svojej hernej kolekcie). Niektoré hry dostanete, až keď preplatíte priemernú sumu (beat-the-average bonus), no dať 6 dolárov za 8-10 hier je stále dosť lacná záležitosť. V konečnom dôsledku môžete pokojne zohnať za 10€ okolo 50 hier. Je však iba na vás, na koľko si ich ceníte.

2. Prispejete na charitu

Časť svojho príspevku môžete venovať charite – na výber máte väčšinou Electronic Frontier Foundation, ktorí bojujú za slobodu prejavu a práva v „digitálnom svete“, a Child’s Play, ktorá poskytuje počítačové hry pre choré deti v nemocniciach (keď my už lacné hry máme, doprajme aj tým znudeným).

eff

3. Dáte developerom najesť

Bundle je príležitosťou pre tých, ktorí hry doteraz len pirátili, kúpiť si nejaké za babku. Keď sa dajú zohnať tak lacno, človeku príde až trápne sťahovať ich načierno. A aj keď mnohí si kupujú bundle za minimum, nájde sa hromada ľudí, ktorí s radosťou prispejú oveľa viac. Zároveň je na vás, ako svoje peniaze rozdelíte medzi developerov (ak je ich viac, môžete si aj vybrať, ktorému konkrétne peniaze pôjdu), charitu a prevádzkovateľov bundlu.

humble-bundle

 

Balíčky sú ideálne pre hry, ktoré už dosiahli vrchol saturačnej krivky pri pôvodnom predaji a kúpili si ich už všetci, čo boli ochotní zaplatiť za ne pôvodnú sumu. A že to naozaj funguje, ilustruje graf, ktorý zostrojil autor hry Dustforce (Midweek Madness bola zľava konkrétne na ich hru)

4. Bez DRM

Dôvera v zákazníka. Kúpil si si našu hru, rob si s ňou, čo chceš. Nebudeme ťa otravovať žiadnymi sériovými číslami, kontrolnými otázkami, ani always-online kontrolou.

antidrm

5. Multiplatformové

Humble bundle nezabúda na žiadny operačný systém, a tak väčšina hier, ktoré od nich kúpite, funguje na Windows, Mac OS aj Linux (práve mekácke a linuxové verzie v rámci Humble Bundle často premiérujú). Niekoľko bundlov sa dokonca už zameralo aj na androiďácke hry.

platforms

6. Nielen hry

K hrám pravidelne ponúkajú ako bonus aj soundtracky. Okrem balíčkov hier sa už dvakrát objavil aj e-book bundle a jeden music bundle. Sem-tam sa v bundli objaví aj nejaký film (Indie Game: The Movie, Kuky se vrací)

indiegamethemovie_filmstill6_titlescreen_byindiegamethemovie

7. Humble Weekly Sale

Okrem väčších (a menej pravidelných) bundlov existuje aj Humble Weekly Sale, kde sa vždy týždeň prezentuje nejaký konkrétny developer s niekoľkými hrami. Rovnako aj tu vám na ne stačí 1 cent. Ak sa teda nemáte čo hrať, môžete si byť istí, že každý týždeň sa niečo nové nájde.

8. Nielen hipster games

Ak je vaša predstava taká, že v bundli dostanete pár krátkych „umeleckých“ hovadín s jednoduchou grafikou, pravdepodobne budete sklamaní. Napríklad taký Alan Wake tiež mohol byť váš za jeden cent.

alanwake_07_fight_720p

Iné bundles

Okrem Humble Bundle existujú hromady ďalších bundlov založené na podobnom princípe. Zväčša na nich nájdete pomerne neznáme hry, mávajú rozličné filozofie financovania (niektoré s fixnou cenou) a upúšťa sa tu už aj od multiplatformovosti (niektoré poskytujú len key na Steam alebo Desuru). Ak chcete mať prehľad a dostávať informácie o nových bundloch priamo do RSS feedu, zamierte na indiegamebundles.com.

Indie Gala

Po Humble Bundle asi najväčší herný bundle. Má rovnaké podmienky nákupu (minimum 1 cent) a občas sa v nej objavia aj pomerne známe a staršie hry (Postal, Tropico, Flatout, Commandos, Worms). Zvyčajne bez DRM alebo Steam, najčastejšie však len Windows.

Indie Royale

Bundle so zaujímavým princípom platenia: Minimum, za ktoré si ju môžete kúpiť, sa pohybuje okolo niekoľkých dolárov v závislosti od toho, za koľko si ju kúpili ľudia pred vami. Nižšie príspevky sumu zvyšujú, štedré ju zrážajú.

indieroyale

Bundle Stars

Bundle s pomerne veľkým počtom hier. Často naraz ponúkajú až tri rôzne balíčky, všetky za fixnú sumu, ktorá je zvyčajne okolo 4€ za 10 hier. Ponúkajú buď Steam keys alebo inštalačky bez DRM.

The Free Bundle

Ak vám niekto vybielil PayPal účet a nenájde sa na ňom ani 1 cent na Humble Bundle, otestujte tie
najobskúrnejšie indie tituly na Free Bundle zadarmo. Zväčša však len pre windowsákov.

 

Ak teda máte čas hrať sa, ale neviete čo, prihoďte do klobúka nejaké drobné.

Developer