Rádio Rivendell

Ahoy there! Volám sa Veronika (na internetoch tiež známa ako Iluviel alebo Elfka) a keďže jednorožce (bez výnimky) sú mi blízke, aj s týmto vesmírnym som sa rýchlo skamarátila. Videla som ho zo svojej vežičky už z diaľky, ako sa preháňa po pláňach s mojimi vlastnými jednorožcami (s fialovou hrivou) a jedným kopýtkom mi kýva. Tak som ho zavolala do vežičky na čajík, trochu sme pokecali, posrandovali, vymenili si oldschool hipsterské názory (my sme boli na svete dávno predtým než ste vy začali čítať Pána prsteňov) a tak vznikla akási-takási spolupráca medzi mojím preciousss priestorom Elfkina vežička a jeho kozmickým Space Unicornom. Myslím, že sa obaja zo vzájomného priateľstva veľmi tešíme a spoločne dúfame v dúhové zajtrajšky. Avšak kto pozná jednorožce, vie, že sú to papuľky ukecané zaerdžané…

I tu preriekol jednorožec sladkým hláskom: „Elfka, nože sa podeľ o svoju odvekú múdrosť a znalosti.“

A ona povedala: „Nech je tak.“

A tak bolo 🙂

A vznikol prvý elfsko-jednoroží článok ako predzvesť ďalších slávnych činov.

 

logo-radio-rivendell1

 

Dnes len krátko, stručne, výstižne, fantasticky – existuje rádio, o ktorom by ste mali vedieť. Vaša drahá elfka si ho vo vežičke ladí už pár rokov, ale z vlastnej skúsenosti viem, že občas, keď je nad Caradhrasom veľa oblačnosti, tak sa signál stráca a mladšie generácie jeho vysielanie už vôbec nepoznajú. Radio Rivendell je však ten najkvalitnejší zdroj epicko-heroickej hudby, herných i filmových soundtrackov a kadejakých polo-amatérskych keltských kapiel s úžasnými piesňami, o ktorých by ste inak nikdy nevedeli. Dôkaz? Že mám dobré srdce, podelím sa s vami o skvosty, ktoré som počas osamelého počúvania rádia a štopkania ponožiek vo vežičke zachytila…

David Arkenstone – The Riders of Rohan (album Music Inspired by Middle-Earth)

(dynamické, bubnové, fajnové. Celý album môžem odporučiť, ak môžete LOTRa)

Brobdingnagian Bards – Tolkien (album Worth of Great Celtic Music)

(majú pre seba veľmi typický sound a na albume veľa Tolkienom inšpirovaných songov ;))

Detektivbyran – Om du Moter Varg (album Wermland)

(Detektivbyran je skôr pre ľudí, ktorí chcú niečo podobné, ako bol soundtrack k Amelii z Montmartru, užívajte zvončeky a akordeóny :))

Erdenstern – The Forest (album Into The Green)

(Erdenstern je taká haluz nejakých Nemcov, ktorých podozrievam, že majú priame prepojenie s rádiom Rivendell, pretože jeden čas to tam hralo VKUSE. Vhodné ako background music k akejkoľvek fantasy stolnej RPG a tak 🙂 A oni sú celí takí soundtrackoví, to je haluz, čo? Urobiť soundtrack k ničomu :))

Mychael Danna – The Blood of CuChulainn (album The Celtic Romance)

(Achhhh…. strašne som sa o túto skladbu NEchcela podeliť 🙁 Človek potrebuje mať najväčšie skvosty sám pre seba, inak sa dostanú medzi priemerných goblinov, tí z toho urobia mainstream a elfovia prestanú byť undergroundoví hipsteri… I liked this song even before you were born!!! Ale už si na Krvi Cú Chulainna fičím pár rokov, tak tu máte. Nešíriť ďalej, nech to poznáme len my, zasvätení do kruhu Veľkej Elfky vo Vežičke)

Secret Garden – Nocturne (album Mystera VII)

(keď už toto nie je rozprávková pieseň, tak potom čo? Predstavujem si, ako sa otáčajú strany veľkej ilustrovanej knihy s nejakým baladickým príbehom 🙂 Kto má rád rozprávky, nech zdvihne chápadielko!)

Le Wax – The End? (album Science Fiction Jazz)

(jediný smutný predstaviteľ žánru science-fiction v našom výbere. Niežeby toho hrali v Rivendelli menej, ale hrajú toho menej 😉 Ono u Elronda doma asi málokedy pristane vesmírny koráb)

Harald Kloser & Thomas Walder – Truth Spoken (10.000 BC Soundtrack)

(Ak existuje čisto mužská vzdorovitá a bojovná energia plná hrdosti a odvahy, potom toto je jej hudobné vyjadrenie. Mňam! Muži, buďte mužmi! Kthxbye! 😉

The Fellowship – Tor Im (album In Elven Lands)

(komorný tichý takmer-chorál. Nejaký šikovný marketér nazval album In Elven Lands, aby sa z toho elfka hneď poskladala… a aj sa poskladala :-/)

The Tolkien Ensemble – Elven Hymn to Elbereth Gilthoniel III

(tu darmo niečo hovoriť… ;_; )

Samozrejme, že chcem, aby ste mi napísali, či ste si medzi songíšškami našli nejakého miláššeka a ak áno, tak ktorého. Odporúčam ladiť vlny rádia čo najčastejšie, hudba stále pribúda a velice to obohacuje náš prostý ľudský svet 🙂 Koho by to zaujímalo, tak Radio Rivendell vydalo aj akýsi vlastný album (ba dokonca viacero!) nazvaný Radio Rivendell Compilation a je na ňom 16 neznámych skladieb o ktorých vám nič nepoviem, lebo sama ešte čakám, kým mi ho orly donesú v balíčku.

Radio-Rivendell-Compilation

Namaarie!