ReviewKicks #2: Oplatí sa investovať do podsvietenia displeja Lightpack?

Lightpack je sada RGB LED pásikov, vďaka ktorým si môžeš na akýkoľvek monitor prirobiť podsvietenie podobne ako Phillips Ambilight, len s tým rozdielom, že toto si môžeš nastaviť, ako chceš a nepotrebuješ si kupovať kvôli tomu celý televízor. Stačí ti monitor, ktorý už máš. Potom to podsvietenie môžeš použiť v základe ako rozšírené osvetlenie, ktoré bude priemerovať obraz v okrajoch obrazovky a podľa toho nasvieti stenu za monitorom, čo vytvorí efekt väčšieho displeja, šetrí to oči, je to pekné, atď. Alebo sa Lightpack dá použiť na psycho efekty a časom na notifikácie z IFTTT, prípadne použitím pluginov a API na čokoľvek, čo ti napadne.

Tento projekt sa už vyvíjal zopár rokov, ako open-source (softvér a hardvér). Na to, aby sa k Lightpacku mohli dostať aj ľudia, ktorí nie sú tak zruční (prípadne nemajú čas), prípadne aby si mali kde zohnať súčiastky a mohli si to všetko zložiť sami, založili autori projektu kampaň na Kickstarteri. Tu si mohli ľudia „objednať“ Lightpack, a tým zároveň pomohli rozbehnúť hromadnú výrobu. Cieľom projektu bolo vyzbierať 261 tisíc dolárov. Kampaň bola veľmi úspešná, na konci získali takmer dvojnásobok.

Unboxing a prvý kontakt

Jedno balenie Lighpacku je iba o niečo väčšie ako priemerná Harry Potter kniha a predáva sa v čiernom prevedení a zaujímavým otváraním. Po roztrhnutí obalu nájdeš všetko, čo potrebuješ, blbovzdorný návod, všetky komponenty a k tomu jeden náhradný LED pásik.

Ak máš príliš veľký monitor, odporúča sa použiť viac sád, ale komponenty potrebné na zapojenie jednej sady sú: jedna ovládacia jednotka, adaptér na napájanie (s vymeniteľnými koncovkami do zásuvky), USB kábel na pripojenie k PC, 10 LED pásikov a ako bonus dostaneš ešte 10 kusov obojstranne lepiacich pásikov, ak by bolo treba vymeniť monitor a pôvodné pásiky by už po odlepení nedržali.

Inštalácia a nastavenie

Pri zapájaní odporúčam najskôr pripojiť všetko do hlavnej jednotky, otestovať, či všetko svieti, ako má a až potom začať s lepením na zadnú stranu monitora. Samozrejme, že som všetko najskôr nalepil, zapojil a až potom vyskúšal, či je všetko OK, ale mal som šťastie a nemusel som nič prelepovať. Tiež odporúčam dať pozor na kábliky a poriadne ich prichytiť, aby neprekážali svetlu.

Zadná strana monitoru(zadná strana monitoru po prilepení LP)

Keď máš všetko zapojené a HW časť je hotová, treba sa pozrieť na SW. Na to slúži aplikácia Prismatik, cez ktorú ovládaš svetlá, nastavenia a celkové používanie. Je dostupná pre Linux, Windows, OS X a Android. Pri prvom spustení sa otvorí inštalačný sprievodca, ktorý zistí, či máš Lightpack zapojený k počítaču, ďalej ťa nechá vybrať rozmiestnenie svetiel po monitore (zvolená konštelácia z návodu) a podľa toho nastaví, ktorá časť monitora odpovedá ktorému modulu. Pre viacero Lightpackov na jednom monitore to bude asi o niečo komplikovanejšie, ale ja mám len malý 23″ monitor. Pri veľkosti od 50 do 65″ sa odporúčajú 2 Lightpacky a nad 65″ už 3.

Rozmiestnenie oblastí pre jednotlivé moduly si môžeš neskôr upraviť a nastaviť podľa toho, ako ti to najviac bude vyhovovať. V nastaveniach  máš možnosť zvoliť si frekvenciu obnovovania a zmeny farieb. Čím nižšia hodnota, tým je to plynulejšie, ale tým viac to zaťažuje procesor. Odporúča sa nastavenie aspoň 25 obrázkov za sekundu. Pri 30 FPS mi to vyťažuje CPU (i7-2700K) na 1-2%, keď som nastavil obnovovanie každú milisekudu (~160 FPS), vyťaženie je na 4-5%, ale treba započítať aj Xserver (na Linuxe), ktorý zabral 2% a potom 10% CPU, ale všetko sú to len veľmi približné hodnoty.

Nastavenie oblastí(nastavenie oblastí)

O nastaveniach by sa dalo ešte písať, ale na to je manuál, tak to vynechám. Podstatné je, že v základe je to nastavené tak, aby s tým človek nemusel nič robiť, ale keď sa chce hrať a skúšať, má tam dosť hodnôt, ktoré môže zmeniť.

Ako to funguje?

Dobre až úžasne, veľmi zjednodušene povedané. V podstate ide o to, že pre každú oblasť vypočíta Lightpack priemernú farbu a tou rozsvieti pridelený LED modul. Testoval som to pri bežnej práci/používaní PC, sledovaní filmov a aj pri hrách. Nenarazil som na žiaden problém, aj keď som sa obával, že pri hrách to nebude na Linuxe úplne fungovať, ale funguje prekvapivo dobre (aj s Wine hrami).

Pri bežnom používaní, hlavne pri práci v noci, sa tak neunavujú oči, keďže máš za monitorom ambientné svetlo. Pri hrách na teba rôzne efekty zapôsobia ešte lepšie a máš pocit, že svet, v ktorom sa pohybuješ, presahuje hranice monitora. A v podstate to isté funguje aj pri filmoch. Sústredíš na centrum diania – obrazovku, ale periférne vnímaš, že v jej okolí niečo je.

A teraz konečne pár ukážok, lepšie sú asi priamo v propagačnom videu, ale nech vidíš, že to nie je fake.

Možné problémy a drobnosti

Za mesiac používania som v podstate nenarazil na nič závažné, ale nájde sa pár vecí, ktoré by mohli prekážať. Čerstvý problém – pred pár dňami mi začal pišťať adaptér. Nie je počuť, či ide o mechanické poškodenie alebo niečo iné, neviem to určiť, každopádne problém je riešiteľný. Stačí za pár Eur kúpiť nový adaptér, keďže koncovka, výstup a všetko ostatné je viacmenej štandard.

Ďalej jedna nezrovnalosť, na stránke projektu sa píše, že každá dióda sa dá ovládať zvlášť (1 pásik/LED modul sa skladá z 3 RGB LED), ale počas používania taký pocit nemám. Na druhú stranu, nemyslím, že by to nejak zásadne zlepšilo efekt, keďže monitor by mal byť 10 – 35 cm od steny a na takú vzdialenosť sa farby pekne zlievajú. A keď si predstavím, že by som mal nastavovať pri každom pásiku aj smer, ktorým som ho prilepil, tak by som bol z toho asi jemne otrávený. Ale tu vlastne neviem, či je to softvérová/hardvérová chyba, alebo len si len v tom popise pod pojmom LED predstavili celý pásik 3 diód.

Pri zapájaní a nastavovaní oblastí som narazil na menší problém. Asi som preskočil pomocníka na výber konštelácie, tak som si oblasti nastavil sám a mal som ich zrkadlovo k tomu, čo tam bolo ako základ. Tak mi to zabralo pár minút, ale aj potom som zistil, že 3 moduly boli nejak prehodené medzi sebou. V Prismatiku boli nastavené pekne za sebou napr. …2, 3, 4,… a aj do ovládacej jednotky som ich zapájal v poradí, v akom mali byť. Ale riešenie bolo jednoduché, prehodil som výstupy medzi sebou, aby to sedelo s tým, čo mám na monitore a som spokojný.

Pri vypnutí monitora (video signálu) sa nevypne podsvietenie, teda v prípade, že máš nastavený nejaký minimálne svietivý režim, ale to by sa dalo určite vyriešiť pluginom alebo tým, že si nastavíš „Eyes care settings“ na menej šetrnú možnosť: Dead-zone.

Posledný detail – ak používaš niečo na šetrenie očí ako Redshift alebo f.lux, tak to s Lightpackom nebude ideálne, keďže LP berie výstup ešte pred aplikovaním filtra. Inými slovami, aj keď budeš mať cez filter obraz do červena, tak LP bude stále brať nezmenenú hodnotu, za monitorom budeš mať napr. bielu farbu a na obrazovke červenkastú.

Budúcnosť

Čo nás čaká v budúcnosti? No, mali by dokončiť, čo sľúbili, a to je prepojenie na IFTTT, nejaké tie pluginy, ktoré sú momentálne nefunkčné (sú pre verziu Prismatiku 5.9.6 a aktuálna verzia je 5.10.1). Ale API je hotové, čiže ti nič nebráni niečo si naprogramovať alebo počkať, kým to niekto nespraví za teba. Ďalej by sme mohli očakávať prepojenie s LIFX žiarovkami

Ako, odkiaľ, za koľko

Ja mám Lightpack z kickstarterovej kampane, tí najrýchlejší ho mohli mať za $50, pomalší za $80 (+ poštovné $10). Teraz sa dá kúpiť priamo na stránkach lightpack.tv za $119. Pozitívne je to, že aj po colnom preskenovaní röntgenom to vyzeralo ako bezcenná spleť káblikov, takže som nemusel platiť daň ani clo. Ale zas som musel čakať od mája 2013 do tohto januára. Teraz už Lightpack dostaneš tak do týždňa, dvoch, záleží na rýchlosti pošty.

Celkové hodnotenie

Myslím, že sú to dobre investované peniaze, ktoré sa ti vrátia v lepšom zážitku z pozerania filmov, hrania hier a ponocovaní pri PC, z ktorého ťa nebudú bolieť oči. A keď ešte prídu nové rozšírenia, ovládanie cez mobil, vizualizácia hudby a ďalšie vychytávky, tak to bude úplne úžasné.