The Avengers očami ženy alebo Ktorého Pomstiteľa sa oplatí doviesť si domov?

Good news, everyone! Marvel nám zoslal na zem priam božskú pastvu pre oči a celý film sme mohli obdivovať prednosti (a zadnosti) množstva superhrdinov. Obyvatelia Zeme sa zase raz dostali do hlbokých sračiek a Nickovi Furymu nenapadlo nič iné, len povolať do boja superhrdinov ako Captain America, Iron Man, Thor a Hulk, zatiaľ čo mu asistuje HawkeyeBlack Widow.

Je to pekná zbierka, tak sa teda pozrime na klady a zápory našich hrdinov pekne postupne. Ktorý z nich stojí za to, aby sme si ho priviedli domov?

SPOILER ALERT! Ak ste film ešte nevideli a nechcete o ňom nič vedieť, nasledujúce riadky nečítajte.

Nick Fury

NickFuryHeader-600x450Ako šéf superhrdinov by mal ísť príkladom. Teoreticky by mal byť ten najsuperhrdinovatejší, lebo všetci vedia, že pokiaľ šéf nedáva žiadny príklad, len má plnú hubu rečí, nakoniec sa na neho jeho ‘poddaní’ vyprdnú. V tomto prípade Nick balansuje tesne na hrane. Celý film sa zdá, že sa len snaží vyhnúť aktívnej účasti v boji proti zlu a svoju energiu venuje skôr manipulácii Avengerov (čo je čiastočne potrebné, ale na druhej strane to Fury robí dosť lacno a okato). Jeho reputáciu zachráni, že dokáže oponovať S.H.I.E.L.D.u a nakoniec vyvinie prudkú aktivitu, aby zastavil nezmyselný rozkaz predsedníctva odstrániť Manhattan z mapy sveta.

Čo to však znamená pre ženu, ktorá by si mala takéhoto chlapa nasťahovať k sebe domov? Jedine to, že starý sa bude celý čas všemožne snažiť, aby ženu zmanipuloval do všetkej roboty a on aby nemusel ani prstom pohnúť. Niečo urobí až vtedy, keď sa žena adaptuje a vydá tak nezmyselné príkazy (alebo začne robiť také nezmyselné veci), že chlap v strachu o svoje pohodlie radšej zdvihne zadok a urobí, čo je treba. Ale pokiaľ vám nevadí robiť všetku robotu a potrebujete byť vedené, milé dámy, potom je Nick Fury pre vás tá správna voľba.

Hawkeye

hawkeye_in_the_avengers-wideAko už samo meno napovedá, má byť najostražitejší zo všetkých Avengerov. To je však tak trochu v rozpore s tým, čo sa hneď na začiatku udeje. Loki ho dostane ako prvého pod svoju kontrolu a Hawkeye sa začne ovládať až ku koncu filmu. Aj to ho však najskôr musí ‘nakalibrovať’ Čierna vdova… On sám si nedokáže zachovať ani štipku ostražitosti, čo je tak trochu ironické, lebo Dr. Selvig (žiadny superhrdina, „iba“ vedec) to dokáže a napriek tomu, že je pod Lokiho kúzlom, zabuduje do celého doom divajsu zadné dvierka. Hawkeye je ten typ, čo síce dosť dobre vyzerá a keď ho človek vidí narábať s lukom, tak je mu čiastočne ochotný odpustiť aj to, že sa nechal Lokim tak ľahko zmanipulovať, ale zároveň vám vzápätí napadne, že to isté vlastne dokáže aj Katniss – a bez puncu superhrdinky…

A čo to znamená pre ženu? Že pokiaľ budete mať jeho pozornosť, tak to bude fajn, ale čo vo chvíli, keď na neho použije svoj šarmnejaká iná a bude apelovať na jeho srdce? V tu chvíľu, milé dámy, budete musieť aplikovať svoju najmocnejšiu mágiu. Alebo jednu dobre mierenú…

Captain America

the_avengers_captain_america-wideSvaly má síce dobré a aj ten kostým mu pristane, ale inak pôsobí ako sladučké chlápätko poslúchajúce rozkazy. Ok, uznávam, musí mať aspoň miernu traumu z toho, že prišiel z minulosti a prítomnosť je pre neho ešte stále nová, ale keď to dokázal rozchodiť Fry z Futuramy, mohol by aj on… Pre mňa osobne má Captain America jednu zásadnú charakterovú vadu – nepýta sa „prečo“. Alebo pýta, ale až keď ho na to niekto upozorní.

Je to síce dobrý, milý a slušný chlapec, no zároveň trochu nudný. Zobrať si ho domov nepredstavuje veľké riziko. Nebude vám zahýbať alebo inak vám klamať, avšak hrozí, že si nevšimne, ak s vaším vzťahom nebude všetko v poriadku. A mňa osobne by desila predstava toho, že vo chvíli, keď treba prebehnúť cez križovatku na červenú, aby ste stihli posledný autobus domov, náš milý kapitán by pravdepodobne trval na tom, že je to proti predpisom a autobus by zmeškal.

Iron Man alias Tony Stark

iron_man_in_avengers_movie-wideHmmmm… Jednoznačne najsexi chlap z celého osadenstva. Je vtipný, inteligentný, pýta sa správne otázky a nie je ovečkového charakteru ako Captain Amerika. Ale… Pri Tonym svieti ALE ako veľká červená varovná kontrolka. Netají sa tým, že je playboy a ak by ste si ho doviedli domov, je to presne ten typ, ktorý sa vytratí ešte skôr, ako sa ráno zobudíte. Nedá sa na neho spoľahnúť, teda aspoň kým nesleduje rovnaký cieľ ako vy. Napriek tomu, že ako Iron Man stojí na strane dobra a dôkladne si plní svoje superhrdinovské povinnosti, ako Tony Stark sa skôr správa ako puberťák, ktorý šlohol otcovi kreditku.

Pokiaľ máte vlastný názor, odporúčam vám vyhýbať sa Tonymu. Keby ste sa totiž niekde stretli a nedajbože by ste prehodili niečo inteligentné, je dosť možné, že by to medzi vami zaiskrilo. Na chvíľu. Dlhodobo Tony potrebuje tichú ženu typu Gwyneth Paltrow, ktorá mu bude všetko tolerovať, nebude sa pýtať veľa otázok, ale ktorá bude k dispozícii vždy, keď bude treba Tonymu pofúkať bobo. Verný však s najväčšou pravdepodobnosťou nebude ani jej, keďže vďaka svojej servilnosti stratí jeho rešpekt.

Thor

the_avengers_thor-wideChúďatko Thor je tak trochu poznačený tým, že pochádza z úplne iného sveta. Je to dobrý chlapec, ale sú chvíle, kedy jeho praktiky nie sú zrovna kompatibilné s tými pozemskými. Jeho príchod na scénu je toho príkladom. Vo chvíli, keď sa ostatným Pomstiteľom podarí zajať Lokiho, príde Thor a bez toho, aby sa spýtal, o čo Avengerom ide, unesie Lokiho. Blbec, keby bol otvoril hubu a spýtal sa, tak by zistil, že všetci majú rovnaký záujem – nájsť Tesseract. A mohli si ušetriť polhoďku šaškovania v lese, počas ktorej by im každý iný zločinec ušiel aspoň 500x. Ešteže Loki je tiež z Asgardu a jeho uväznenie Avengermi bolo súčasťou jeho plánu, inak by ho už ani boh nenašiel…

Thor ako partner nemusí byť nevyhnutne zlý, vďaka výrazným kultúrnym rozdielom však môže žena očakávať rôzne komplikácie. Pokiaľ si ho nasťahujete k sebe domov, rátajte s tým, že s prácami v domácnosti vám veľmi nepomôže. Nie je na to jednoducho zvyknutý. Ak by ste ho však chceli zasvätiť do tajov domácich prác (a on by s tým z nejakého dôvodu súhlasil), musíte sa obrniť veľkou trpezlivosťou. Zároveň sa pripravte na prekvapenia ako roadkill v chladničke a podobne. Vysvetliť, ako funguje celý svet, totiž trvá dlhšie než pár rande.

Hulk

the-avengers-new-tv-spot-with-tons-of-hulkHulk je celkom haluzná postavička. Ako doktor Banner je príťažlivo inteligentný, avšak to, ako sa hanbí za svoje alter ego a ako pred ním uteká, až tak sexi nie je. Celý film si potom hovoríte, že to čo už musí byť za obludu, keď ju ani sám nevie ovládať… A naozaj, v prvom momente po premene je schopný napadnúť ženu z vlastných radov! Preto je prekvapivé, ako veľmi rýchlo je v prípade potreby schopný kopať za vlastný tím. Je to síce plus, ale zároveň vám dojde, že Hulk sa ovládať vie, ale iba keď sa mu to hodí.

Čo z toho vyplýva pre partnerský život? Ak si narazíte Hulka, rátajte s tým, že váš milý domáci maznáčik sa dokáže zmeniť na pekné zviera. Pokiaľ to viete korigovať, môže to byť fajn, ale bacha, aby vám jednu nevrazil, keď s ním nebudete súhlasiť vo fundamentálnych veciach. A keďže je vnútri dosť neistý, budete si musieť dávať veľký pozor, aby ste neranili jeho ego. Ak tak urobíte, utečie vám do Indie.

Loki

3000491-avengers-loki-021[1]Keď už rozoberáme tých chlapov, nesmieme vynechať ani Lokiho. Bledý ksicht, mastné vlasy, traumy z detstva… Na prvý pohľad nič príťažlivé (pokiaľ teda netrpíte syndrómom matky Terezy). Až kým neprehovorí k davom. Vtedy si človek uvedomí, prečo Hitlerovi toľkí naskákali na jeho víziu sveta. Loki totiž povie jednu zaujímavú vetu: „I came to free you from freedom“. Poukazuje na slabosť alebo neschopnosť ľudí byť zodpovední za svoj vlastný život. Ale podáva to tak, že on je tým skvelým osloboditeľom ľudí od ich trápenia. Keby bojoval na druhej strane, jeho rečnícke schopnosti by hádam dokázali priviesť dobro k víťazstvu aj bez boja.

V kombinácii s jeho traumami to môže viesť k záveru, že ak by mu nejaká žena dala pocit, že je jej bezvýhradným vládcom, Loki by už nemusel byť zloduchom. Toto je však veľmi nebezpečné zmýšľanie, lebo Lokimu by to síce možno stačilo, ale iba na chvíľku. Ak by ste si ho doviedli domov, museli by ste byť stále v strehu, či na vás niečo nehrá. A vo chvíli, kedy by sa mu naskytla možnosť ovládnuť svet, zbalil by kufre a dal vám pápá. Preto pozor na chlapa typu Loki! Oblbne vás sladkými rečičkami, ale nakoniec vám akurát tak ostanú oči pre plač…

No a samozrejme pri všetkých superhrdinoch hrozí to, že stále budú niekde lietať a doma sa budú zdržovať len minimálne. Ľudstvo je predsa len natoľko slabé, že ho stále bude treba zachraňovať pred nejakými hrozbami a kto iný pôjde v prvej línii než váš superhrdina? A toto ma v kombinácii s ich rôznymi slabými stránkami vedie k záveru, že jediný hrdina, ktorého by sa oplatilo nasťahovať si do bytu, je Čierna vdova. Ona bola tá, ktorá prebrala Hawkeyeho, snažila sa pomôcť Hulkovi, keď sa prvý krát premenil, obabrala Lokiho a aktívne bojovala napriek tomu, že nie je vojak, ale špiónka. A keby ste ju mali doma, nemuseli by ste ju zasväcovať do tajov domácich prác a mohli by ste sa na ňu spoľahnúť.
Pre mnohé z žien by to však malo jednu malú, ale zato vážnu chybičku krásy…

the-avengers-black-widow

Nuž, čo z toho všetkého vyplýva? Že ani superhrdinovia nie sú dokonalí a ide len o to, či si na ich nedostatky dokážeme zvyknúť alebo nie.