Veselé Whonoce alebo čo vyrobiť na Vianoce (nielen) pre whoviana

Vianoce sa nám nezadržateľne blížia a každý whovian popri vlastnej paranoji z vianočných stromčekov, sošiek anjelikov, Santa Clausov, zubatých snehuliakov či pravidelnej vianočnej mimozemskej invázie zamýšľa, čím obdarovať svojho kamaráta whoviana. Predstavíme si teda niekoľko nápadov na whodarčeky a darčeky s Doctor who tematikou, ktoré môžete modifikovať na akýkoľvek váš iný obľúbený fandom. 🙂

tumblr_mf5111G6qn1qcy27zo1_500

tumblr_mf5111G6qn1qcy27zo2_500

 

Denník River Song

Možností na výrobu denníka je veľa:

1.) môžete si prácu uľahčiť a modifikovať svoj zošit, alebo denník doslova vyrobíte od základu,
2.) rozhodnúť sa môžete medzi novou verziou alebo ošarpanejšou staršou verziou,
3.) pri výbere materiálu si určíte, či chcete denník s pevným alebo na dotyk mäkkým obalom.

Na výrobu obalu vám stačí lepenka (alebo pevnejší kartón), z ktorej vyrežete požadovaný rozmer a jemne narežete stred, kde sa obal neskôr zohne. Ak chcete pevný obal, z lepenky vyrežete zvyšné okienka a nalepíte ich, ak chcete mäkký obal, nahradíte lepenku dekoračnou penou či iným podobným materiálom. Pri dekoračnej pene nezabudnite naniesť ochrannú vrstvu lepidla na spevnenie (lepšie viac málo vodou riedených alebo neriedených vrstiev, napríklad duvilaxu). Túto ochrannú vrstvu môžete použiť aj pri lepenkovej verzii. Obal nafarbíte akrylovými farbami (alebo sprejom), prípadne vytieňujete.

 

Na obrázkoch je verzia denníka mladej River Song – lepenka, okienka sú z dekoračnej peny obalenej farebným papierom, čiže denník je na dotyk mäkký. Aby sa zabránilo ošúchaniu papiera, odporúčam prejsť denník ešte ochrannou vrstvou. 

Ak chcete ošumelú verziu denníčka, tak stránky namočte do farby alebo do kávy a vysušte predtým, než ich zložíte a zošijete. 

Ak hľadáte inšpiráciu, ako vyplniť denník, inšpirujte sa Naturalshocks a jej verziou denníka snov Johna Smitha z dielu Human Nature – A Journal of Imposible Things.

Bow Tie

Musíte uznať, že odkedy ste whovianmi, považujete motýlika za úžasný módny doplnok. Pri výrobe sa vám naskytujú dve možnosti:

a) vyrobiť si klasického motýlika, ktorého si musíte zakaždým uviazať, alebo
b) motýlika na zapínanie (pre info: Smith striedal oba typy).

Ako si vyrobíte motýlika

a) Vystrihnete strih motýlika – 2x dlhú časť, 2x krátku časť, nažehlíte na spevnenie vlizelín alebo pevnejšiu látku, zošijete dlhé okraje naruby spolu, prevrátite naruby a zašijete okraje.

03

b) Postup je podobný s tým rozdielom, že mašlička sa ušije z obdĺžnikov samostatne. Zapínanie môžete spraviť s nastaviteľnou dĺžkou alebo zvolíte ľahší variant a ušijete dlhý pásik so zapínaním na suchý zips.

09

*Aby sa nezabudlo ani na priaznivcov 10. Doctora, takto si vyrobíte kravatu a ak by ste predtým našili na látku napr. zlaté pásiky, máte skvelú chrabromilskú kravatu. 😉

Fez

Pri výrobe fezu je najťažšou časťou výroby kužeľovitý strih. Potom stačí už len vystrihnúť látku, použiť na spevnenie pevnú látku alebo dekoračnú penu, zošiť časti a obšiť alebo oblepiť okraje.

Rovnaký postup môžete použiť aj pri výrobe TADIS majáčiku/klobúčiku. Spodnú časť stačí pripevniť o sponky alebo nalepiť na čelenku.

12

Plyšový Adipose a vankúšik

Adipose bol asi jeden z najzlatších mimozemšťanov v DW. Preto určite poteší aj jeho plyšová verzia. Výroba nie je ťažká, stačí len vystrihnúť časti a zošiť, prišiť detaily tváre a vyplniť vatou.

Podobne si môžete vyrobiť aj vankúšik.

15

Zopár rýchlych inšpirácií na vianočnú výzdobu

Čo takto skúsiť namiesto snehových vločiek TARDIS alebo Silent? A namiesto anjelikov Weeping Angelov?

16 17 18

Na záver dodávam len osvedčený nápad, ako zachrániť situáciu, keď darček nemáte alebo zabudnete. 🙂

51772-Doctor-Who-I-give-you-air-from-O6jE